De voordelen van Omega 3

Je hoort er veel over in het nieuws en op gezondheidswebsites: Omega 3. Maar wat is het nou eigenlijk en waarom is het zo essentieel voor je gezondheid?

Wat is het?

Omega 3 is een groep meervoudig onverzadigde vetzuren, de gezonde vetten dus. Voor de mens zijn de belangrijkste vetzuren alfalinoleenzuur (afgekort tot ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De meeste van deze vetten kan je lichaam zelf aanmaken, alleen alfalinoleenzuur (ALA) kan je lichaam niet zelf maken en moet je dus uit je voeding halen. De belangrijkste bronnen zijn vette vis en plantaardige oliën. Eventueel kun je Omega-3-vetzuren uit voedingssupplementen halen en wordt het soms aan bepaalde voedingsmiddelen toegevoegd.

Voordelen van Omega-3-vetzuren

Er is veel onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen van Omega-3-vetzuren. De belangrijkste zetten we hier voor je op een rij:

1. Hart- en vaatziekten

Omega-3-vetzuren verlagen het risico op hartinfarcten en plotselinge hartdood. Ze zorgen voor een lagere bloeddruk, verlagen de triglyceriden (‘slechte’ vetten in het bloed) en verkleinen de kans op trombose.

2. Ontstekingen

Eicosapentaeenzuur (EPA) is nodig voor de aanmaak van ontstekingsremmende stoffen in het lichaam, zoals prostaglandine E3, interleukines, TNF-alfa en prostacyclinen. Hierdoor werken de witte bloedcellen beter bij allerlei ontstekingen in het menselijk lichaam.

3. Psychische effecten

Ongeveer 8% van de hersenen bestaan uit Omega-3-vetzuren. Het is daarom niet gek dat Omega-3-vetzuren veel worden gebruikt bij de behandeling van psychische problemen. Zo hebben ze een gunstig effect op depressie, agressie, impulscontrole, psychoses en bij mensen met een bipolaire stoornis (manisch-depressieve stoornis).

4. Auto-immuunziekten

Hoge doses Omega-3-vetzuren zijn bewezen effectief bij mensen met reumatoïde artritis. Er is onderzoek gaande naar de mogelijke effecten van Omega-3-vetzuren bij mensen met andere auto-immuunziekten, zoals de ziekte van Crohn.

Nadelen van Omega-3-vetzuren

Hoewel Omega-3-vetzuren voor de meeste mensen erg gezond zijn, zijn er bepaalde groepen mensen die hier juist nadeel van kunnen ondervinden. Bij mensen met hartfalen verhogen Omega-3-vetzuren het risico op vroegtijdig overlijden. Mensen met diabetes kunnen last krijgen van een instabiele bloedsuikerspiegel. Te hoge doses omega-3-vetzuren verhogen het risico op bloedingen, infecties en prostaatkanker.

Geplaatst door