Menu
Gezonde voeding

Gezonde lunch is de norm

Mannen bereid meer te betalen dan vrouwen

Veneca, de vereniging van Nederlandse cateraars, heeft in samenwerking met Blauw Research de (gezonde) lunchgewoontes van bezoekers van bedrijfsrestaurants in kaart gebracht. Het gaat om de prijs-kwaliteitverhouding van de gezonde lunch in het bedrijfsrestaurant. Aan het onderzoek hebben bijna 400 mensen meegedaan die geregeld gebruik maken van het bedrijfsrestaurant. Venus is geen Mars en gezond lunchen mag wat kosten. De rode draad: gezond lunchen is de norm die voor het overgrote deel van de bedrijfsrestaurant bezoekers naar volle tevredenheid kan worden ingevuld.

Tussen mannen en vrouwen bestaan een aantal opvallende verschillen. Ook op het gebied van gezond lunchen. Voor mannen zijn bijvoorbeeld gebakken vis (15% versus 6%) en een warme maaltijd (8% versus 2%) ingrediënten van een gezonde lunch. Vrouwen noemen vaker dan mannen bruin brood (98% versus 86%), salade (71% versus 57%) en hartig beleg (72% versus 45%).

Mannen zijn daarnaast bereid om meer te betalen voor een gezonde lunch. Voor 23% van de mannelijke bezoekers van bedrijfsrestaurants is een gezonde lunchprijs van 4 tot 6 euro acceptabel. Voor vrouwen is dit 10%.

Andere uitkomsten uit het onderzoek:

  • 45% van de vrouwelijke werknemers maakt een lunchwandeling versus 23% van de mannen.
  • Vrouwen nemen meer fruit (30%) en salade (31%) dan mannen (18% en 14%) bij de lunch.
  • Meer dan de helft (54%) van de werknemers is tevreden over de prijs-kwaliteitverhouding in het bedrijfsrestaurant.
  • 77% van de werknemers luncht regelmatig tot dagelijks in het bedrijfsrestaurant.
  • 9 op de 10 werknemers is tevreden over de mogelijkheden om een gezonde lunch te bestellen.
  • De gezonde lunch Top-5 bestaat uit: bruin brood, fruit, salades, hartig beleg en melk.

Tot slot wijst het onderzoek uit dat de meerderheid van de werknemers (55%) het aanbieden van gezonde lunches de verantwoordelijkheid van de werkgever vindt.