Menu
Eetweetjes

Eten uit verveling? 3 tips voor een vervanging

Eten uit verveling?

Eten uit verveling, we doen het allemaal. Voor het menselijk brein is eten namelijk een krachtige stimulansen. Wanneer u eet komt er een gelukshormoon vrij en probeert u een vervelend gevoel niet te ervaren. De keuze voor ongezond eten wordt hierbij alleen maar verstrekt. Niet al het eten is namelijk even bevredigend.

Voedzame snacks zoals komkommer, wortel of appel zijn vaak niet voldoende. Wanneer u gaat emotie-eten of eten uit verveling is er vaker behoefte aan calorierijk, suikerrijk en vetrijk eten, dat energie oplevert. De geur of smaak van een koekje zorgt er namelijk voor dat het beloningssysteem in uw brein actief wordt. Hierbij komen hormonen waaronder dopamine vrij waardoor u zich tevreden en beloond voelt. Wanneer u chips eet zal dit dus ook voor een fijner gevoel zorgen dan het eten van een appel.

3 tips tegen verveling

In de koudere periode is het meer dan verleidelijk om te eten zodat u iets aan het doen bent, terwijl het in deze periode juist heel belangrijk is om een gezonde leefstijl aan te houden. Het is namelijk beter voor uw immuunsysteem. We geven u daarom ook graag 3 tips om vervelingseten tegen te gaan.

1. Drink water
Zorg ervoor dat u dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht drinkt. Producten zoals koffie, thee en melk vallen hier ook onder. Wanneer uw lichaam goed gehydrateerd is zal het ook minder snel een hongerprikkel geven.

Drink water en kijk hoe u zich een half uur later voelt. Het water drinken helpt niet tegen lekkere trek maar zal wel het hongergevoel verminderen.

2. Blijf actief
Wanneer u meer beweegt, heeft u automatisch minder tijd om tussendoor te snacken. Tevens zorgt het er niet alleen voor dat u minder tijd heeft om eten, maar zal het de aandacht van het vervelingseten ook wegnemen.

De ochtend starten met een wandeling, zal het daarom ook makkelijker maken om daarna een koekje bij uw kopje koffie of thee te laten liggen.

3. Wordt bewust van uw eten
Eten is een belangrijke factor, hier mag u dan ook best wat extra aandacht aan besteden. Eten op de bank, tijdens het tv kijken, werken of terwijl u in bed ligt geeft het risico dat u zicht niet bewust bent van wat u precies eet. Hierdoor zal u sneller meer eten wanneer u weer honger krijgt.

Eet wanneer mogelijk daarom ook altijd aan tafel en zorg ervoor dat u zich hierbij op het eten concentreert. Zet uw telefoon of de televisie dan ook uit.