Menu
Duurzaam

Een gezonde start met biologisch!

Gezondheid is voor veel consumenten een belangrijke reden om voor biologisch te kiezen. Daarbij wordt – natuurlijk – meestal eerst gedacht aan de eigen lichamelijke gezondheid en die van gezinsleden of huisgenoten. Je kunt ook breder kijken naar gezondheid: De biologische landbouw streeft naar een systeem dat niet alleen voor mensen gezond is, maar ook voor dieren, planten en de bodem. Een gezond totaalsysteem.

Voor een biologische teler begint het allemaal bij een gezonde bodem. Hij kiest ervoor om géén chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen te spuiten om insecten of onkruiden onder de duim te houden. In tegendeel: hij wil juist dat er veel (bodem)leven is, zodat de structuur van de bodem verbetert en er een gezond evenwicht ontstaat. Een gezonde, levende, evenwichtige bodem is van onschatbare waarde voor een biologische boer. Daar groeien namelijk zijn gewassen op.

Die gewassen krijgen de tijd om te groeien en alle gezonde deeltjes uit de bodem te halen die ze nodig hebben. Het is bekend dat bijvoorbeeld biologische bladgroenten hierdoor meer goede inhoudsstoffen bevatten (vitaminen, mineralen, antioxidanten) én lekkerder smaken. Het gebruik van kunstmest, om op de korte termijn snel meer productie te realiseren, past niet in de denk- en werkwijze van een biologische teler. Hij (of zij) heeft een lange termijn horizon; hij wil investeren in de bodem in plaats van zo snel mogelijk alles eruit halen wat erin zit.

Van een gezonde bodem, via een gezond gewas is het nog maar een kleine stap naar gezond eten op je bord. Of naar een gezond hapje voor de baby. Het is niet voor niks dat producenten van babyvoeding vaak biologische ingrediënten gebruiken. Biologische groente en fruit zijn vrij van restanten van bestrijdingsmiddelen en die kan de baby dus niet binnenkrijgen. Kinderen hebben een lager lichaamsgewicht en zijn daardoor gevoeliger voor resten van bestrijdingsmiddelen in voeding dan volwassenen. Baby’s zijn extra gevoelig, omdat schadelijke stoffen in de eerste levensfase makkelijker in de hersenen kunnen doordringen.

De groenten in deze tas leggen zo ongeveer de kortst denkbare route af van het land naar uw bord. Het is dan vrij eenvoudig om uit te leggen aan een buurvrouw of -man dat dit gezond is. Maar wist u dat bij de verwerking van biologische producten (bijvoorbeeld tot een kant- en klare groentesoep, een pizza of een pak appelsap), géén kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen worden gebruikt? Ook verwerkte biologische producten zijn gezonder vanwege alles wat er niet in zit.

Terug naar de goede voornemens. Stel, u wilt gezonder leven en kiest daarom voor biologisch eten. Kunt u dan tevreden achterover gaan leunen en beweren dat u gezonder bent dan iemand die nooit biologisch eet? Nee. Gezondheid is een complex verhaal en hangt af van je hele leefstijl. Veel onderzoeken spreken elkaar tegen. Wél kun je er zeker van zijn dat biologisch eten bijdraagt aan je eigen gezondheid. Tegelijkertijd biedt u afzetzekerheid aan biologische boeren en tuinders die zich inzetten voor een gezond landbouwsysteem, voor mens, plant en dier, nu en in de toekomst.