Menu
Overlijden

Een uitvaartverzekering kiezen, waar moet je op letten?

Een uitvaartverzekering kiezen, waar moet je op letten?
Hoe goed je ook voor je jezelf zorgt, helaas is de dood uiteindelijk onvermijdelijk. Een gemiddelde uitvaart kost al snel 7.000 euro, een kostenpost waar je je nabestaanden uiteraard niet mee wilt opzadelen. Als je niet veel spaargeld achter de hand hebt is het slim om je uitvaart goed verzekerd te hebben. Waar moet je opletten bij het kiezen van een uitvaartverzekering?

Wat is een uitvaartverzekering?
Met een uitvaartverzekering zorg je dat er na je dood een bedrag vrijkomt om je begrafenis of crematie mee te betalen. Hiervoor betaal je maandelijks een premie aan de verzekeraar. De hoogte van de premie hangt af van het uit te betalen bedrag, je geslacht, je leeftijd en van hoe lang je premie wilt betalen. Hoe jonger je bent, des te lager is je maandelijkse premie. Goed dus om ook als je jong bent eens over een uitvaartverzekering na te denken.

Naturaverzekering of kapitaalverzekering?
Er zijn grofweg twee soorten uitvaartverzekeringen: de natura- en de kapitaalverzekering. Bij een kapitaalverzekering krijgen je nabestaanden een bedrag uitgekeerd om zelf de uitvaart mee te regelen. Een nadeel hiervan kan zijn dat het verzekerde bedrag door inflatie niet meer toereikend is. Bij een naturaverzekering ben je altijd verzekerd van de materialen en diensten die voor je uitvaart nodig zijn. Deze uitvaart wordt geregeld door een uitvaartondernemer die gelieerd is aan de verzekeraar. Hierdoor heb je minder keuze in wie de uitvaart gaat uitvoeren.

Waar moet je verder op letten?
Het is belangrijk om een goede vergelijking tussen de verzekeraars te maken. Er zijn tegenwoordig vergelijkingssites die je daar bij kunnen helpen. Bij een naturaverzekering is het verstandig om goed te kijken welke diensten daar tegenover staan. Let ook goed op gezinskortingen. Sommige verzekeraars geven korting als er meerdere gezinsleden een verzekering afsluiten. Bij bepaalde uitvaartverzekeraars zijn kinderen tot 18 jaar zelfs gratis meeverzekerd.
Het is niet het leukste onderwerp om mee bezig te zijn, zo’n uitvaartverzekering. Maar als je er even goed voor gaat zitten is het niet moeilijk om de juiste keuzes te maken en het goed te regelen. En dat is toch weer een zorg minder.