Rubriek

Geestelijke gezondheid

Rubriek

We hebben in het nieuwe jaar toch allemaal goede voornemens. Pak een probleem aan waar u al lang mee zit om zo meer tevreden te zijn of u zelf. Bij veel mensen staat afvallen hoog boven aan het lijstje terwijl stress daar ook een grote oorzaak van is. Pak dan ook eerst uw stressfactoren aan voordat u andere goede voornemens aanpakt.

Waar komt stress vandaan?

Bij iedereen is de reden van stress altijd wat anders. Terwijl de een fluitend naar werk gaat heeft de ander wellicht moeite om alle taken op tijd te volbrengen. Niet alleen door werk maar ook privé kan veel stress ontstaan door een slechte relatie of meningsverschillen waar jullie niet uit komen. Dit zijn de meest voorkomende redenen:

  1. Druk maken om de hoeveelheid geld om rond te komen
  2. Te veel van zichzelf eisen
  3. Onvoldoende nachtrust
  4. Geen tijd voor hobby’s en overige activiteiten
  5. Te hoge werkdruk

De eerste stap om stress aan te pakken

Wat goed kan helpen is om eerst even naar de positieve punten te kijken. Waar wordt u nou echt vrolijk van en wat geeft u energie. Bedenk ook wat uw positieve eigenschappen zijn en waar dit kan ook uw valkuil zijn. Wellicht zorgt u graag voor andere maar heeft u daardoor geen tijd voor uw zelf of kunt u lastig ‘nee’ zeggen. Ga ook na in uw dagritme wat u nou het meeste energie kost en waarover u zich nou echt het meeste zorgen maakt. Wat in eerst instantie al goed kan helpen is om dit ook op te schrijven. Houdt ook bij waarover u zich druk maakt. Dit kan elke dag net wat anders zijn en elke dag zijn er andere factoren. Door alles op te schrijven krijgt u hier beter inzicht in.

Denk aan oplossingen

Nu u meer inzicht heeft op uw stress factoren is het tijd om deze aan te pakken. Is er veel stress in uw relatie bespreek dit dan met uw partner en geef ook aan dat dit voor veel stress zorg bij u. Waarschijnlijk zal uw partner het dan beter begrijpen. Ervaart u het juist op uw werk, wellicht is het tijd om een stapje terug te gaan of misschien zijn er wel andere functies in het bedrijf die beter bij uw passen en voor minder stress zorgen.

Pas uw ritme aan

Door kleine dingen aan te passen kan de stress ook al verminderen. Zo kunt u wat eerder naar bed gaan om een goede nachtrust te krijgen dat stress zal verminderen. Het gezond eten en fit blijven zal ook een verschil geven. Wanneer u eenmaal op de bank zit komt er een zakchips bij en zult u zich minder prettig voelen. Door dit juist niet te doen zult u op langere termijn meer resultaat krijgen. Het mijden van alcohol zal ook erg goed doen. Probeer de problemen dus niet voor korte termijn aan te pakken maar denk juist aan het lange termijn.

Zorg dit jaar dus voor een lager stress niveau en voor een fijner leven.

Verloskundigen belangrijk bij signaleren problemen

Vrij veel zwangere vrouwen kampen met angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Aan dit probleem wordt (te) weinig aandacht geschonken, ook omdat zwangere vrouwen vaak het idee hebben die gevoelens ‘erbij horen’. Verloskundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het bespreekbaar en behandelbaar maken van het probleem. Dat schrijven onderzoekers van het Radboudumc in het vakblad Journal of Women’s Health.

Ongeveer 1 op de 5 zwangere vrouwen heeft angstige of sombere gevoelens tijdens de zwangerschap. Die gevoelens gaan soms gepaard met een minder optimale ontwikkeling van de zwangere vrouw en haar kind. Vrouwen met zulke angstige of sombere gevoelens hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op vroeggeboorte en postnatale depressie. De kinderen lopen iets meer risico op een lager geboortegewicht en een achterblijvende psychomotore en gedragsontwikkeling in de kinderperiode.

Weinig hulpvragen

Carolina de Weerth, hoogleraar Psychobiologie van de vroege ontwikkeling aan het Radboudumc, heeft met collega’s onderzoek gedaan naar deze gevoelens bij bijna 1500 zwangere Nederlandse vrouwen, meestal in het tweede semester van hun zwangerschap. “Hoewel we weten dat ongeveer twintig procent van de zwangere vrouwen last heeft van dergelijke gevoelens, zien we relatief weinig vragen om hulp of behandeling. We hebben onderzocht hoe dat komt, welke drempels er zijn – zowel bij de zwangere vrouw als bij de verloskundige – om die problemen te signaleren en te behandelen.”

Niét natuurlijk

Ook in het Nederlandse onderzoek had ongeveer een vijfde van de zwangere vrouwen last van angstige en sombere gevoelens. Onderzoeker Pamela Browne, eerste auteur van het artikel Prenatal Anxiety and Depression in Journal of Women’s Health: “Slechts vijftien procent van deze vrouwen wordt hiervoor behandeld, meestal met psychotherapie. Kijken we naar de lage graad van behandeling, dan valt op dat de meeste vrouwen die negatieve gevoelens zien als een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap, iets dat er nou eenmaal bij hoort. Met dit onjuiste beeld in gedachte zullen vrouwen ook minder snel om hulp vragen.”

Rol verloskundigen

Het onderzoek maakt ook duidelijk hoe belangrijk de rol van de verloskundigen bij dit probleem is. De Weerth: “Er wordt weinig hulp gevraagd, maar áls het tot een hulpvraag of behandeling komt, dan blijken zwangere vrouwen in de meeste gevallen te zijn doorverwezen door de verloskundige. Zwangere vrouwen praten ook vaak pas over hun problemen als verloskundigen er expliciet naar vragen. Op die manier wordt de drempel om het bespreekbaar te maken een stuk lager. Sterker nog, vragen verloskundigen niet expliciet naar gevoelens van angst en depressie, dan vinden zwangere vrouwen het vaak moeilijk om het onderwerp zelf ter sprake te brengen.”

Standaard screenen?

Hoewel veel zwangere vrouwen dus gevoelens van angst en depressie hebben, blijken die problemen nog maar weinig besproken en behandeld te worden. Verloskundigen spelen een essentiële rol om de problematiek beter op de agenda te krijgen. De Weerth: “Mogelijk kan een standaard screening als onderdeel van het werk daartoe een aanzet geven.”

Bron: Radboud UMC

Sommige mensen hebben honden, katten of konijnen in huis maar ook een paard kan veel doen voor uw mentale gezondheid.  Huisdieren zorgen er voor dat u nooit alleen thuis bent en wanneer u verdrietig bent u kunt u heerlijk met ze knuffelen. Paarden kunt u helaas niet in huis halen maar het zorgt er wel voor dat u lekker in de buitenlucht komt. Naast dat zijn er veel meer andere voordelen.

Weg met stress

Dit is toch wel een van de grootste voordelen. Een paard kan zorgen voor een rustig gevoel, u kunt even helemaal ontspannen en de stress los laten. Een paard kan dit ook aanvoelen wanneer u meer stress ervaart als anders en kan u daarin goed helpen. Een paard heeft ook dagelijks verzorging nodig dus als u elke dag even gaat poetsen en lekker gaat knuffelen met uw paard kan dit heel ontspannend zijn. Wat ook voor ontspanning kan zorgen is om te wandelen met uw paard. Zonder paard is een wandeling een stuk anders en met een paard kunt u ook goed de aandacht verleggen.

Leer meer over jezelf

Door op een rug van een paard te zitten zult u veel nieuwe dingen over u zelf te weten komen. Zo kan het zijn dat u snel gefrustreerd raakt maar kunt u dit sneller loslaten als u op een paard zit. Doet u iets niet goed dan laat het paard het zeker weten. Gaat het juist erg goed krijgt u er zo veel meer voor terug. u zult veel te weten komen over u zelf en wanneer u de volgende keer er op stapt zult u merken dat u deze dingen iets makkelijker los kunt laten.

Boost voor zelfvertrouwen

Zit u vaak te worstelen met uw zelfvertrouwen en bent u toe aan meer zelf zekerheid? Het voelt namelijk heel machtig om op een paard te zitten. Een groot beest van misschien wel 800 kilo die u zelf kunt sturen en doet wat u zou willen. Uw zelfvertrouwen zal steeds beter worden als u merkt dat u de controle heeft over een paard en als het steeds beter gaat. Elk paard kan dan ook weer een uitdaging zijn maar wanneer u ziet dat het lukt geeft dit echt een boost.

Connectie met uw paard

Wat ook erg bijzonder kan zijn is de band die u met uw paard op kunt bouwen. Deze band kan erg sterk worden en na een tijdje zult u uw paard door en door kennen. Het moet natuurlijk wel een goede match zijn soms klikt het ook niet helemaal. Na een tijdje zult u elkaar beter leren kennen en zal er een klik ontstaan. U kent elk eigenwijze trekje maar ook de lieve kant van een paard en elk trekje wordt gewaardeerd.

Goed voor sociale contacten

Bij de meeste mensen is het helaas niet mogelijk om een paard in uw achtertuin neer te zetten. Vaak wordt een paard bij een pension of stal neer gezet waar ook andere paarden en paard eigenaren zijn. Leer elkaar kennen en ga samen paard rijden of de manen van de paarden vlechten. Mensen ontmoeten in een ontspannen sfeer waar u zich helemaal thuis voelt is natuurlijk de beste manier om mensen te ontmoeten. Het zal altijd een positieve manier zijn om mensen te ontmoeten en ze kunnen allemaal helpen als u er zelf even niet uit komt.

Misschien herkent u het wel, is er meer stress in uw leven dan zult u meer zin hebben in chocola? Is dit wellicht een goed excuus of is er echte een reden waarom we zin in chocola krijgen. Chocola eten kan af en en toe geen kwaad maar of het helpt tegen stress leest u verder in dit bericht.

Meer cortisol door stress

Wanneer u veel stress ervaart zal uw lichaam meer cortisol aanmaken. Dit stofje helpt om stressvolle periodes te door staan en het geeft u dan ook meer adrenaline. Hierdoor kunt u sneller handelen en dit kan in sommige situaties helpen om zaken sneller af te kunnen handelen. Doordat het lichaam langere tijd meer adrenaline aanmaakt zal er ook meer behoefte zijn aan suiker. De voorkeur gaat dan uit naar snelle suikers dat in chocola zit maar ook koekjes doen het goed.

Pure chocola

Uit onderzoek is gebleken dat pure chocola ook echt tegen de stress zelf werkt. Dit is dus alleen bij pure chocolade en dan ook het liefst een reep met meer dan 70%. Hoe hoger de cacao concentratie hoe hogere impact het heeft op geheugen, weerstand en uw stemming. U kunt af en toe dus gerust een reep chocola te voor zijn halen.

Geluksgevoel

Door stress voelt u zich vaak ook minder gelukkig en minder vrolijk. Door deze reden kunt u ook meer zin hebben in stress. In chocola zitten ook stofjes die u gelukkiger kunnen laten voelen en is ook een bron van magnesium. Magnesium kan ook zorgen voor een rustgevende werking vaak wordt er ook extra magnesium in genomen wanneer iemand slecht slaapt. Het kan dus al helpen met een stukje chocola om te zorgen voor meer rust.

Het kan af en toe geen kwaad om een reep chocola in huis te halen om stress tegen te gaan en te zorgen voor meer rust.

Een groot deel van de Nederlanders voelt zich wel eens moe, overprikkeld of een beetje energieloos. Vaak worden dergelijke klachten te gemakkelijk afgewimpeld en niet herkend als serieuze burn-out klachten. Daarom blijven ze doorlopen met dit soort vermoeidheid en vervelende gevoelens totdat het te laat is en ze in een daadwerkelijke burn-out terecht komen.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 1,3 miljoen Nederlanders zoveel stress hadden in 2019 dat ze dit soort burn-out klachten ervoeren. Maar hoe weet je nou dat je gewoon een beetje moe of gestrest bent of dat je écht een burn-out hebt? In dit artikel lees je er meer over en geven we je tips om een burn-out tegen te gaan.

Wat is een burn-out precies en hoe herken je het?

Het hebben van een burn-out is wel even anders dan je gewoon even moe of overprikkeld voelen. Een paar nachten slaap, een goede work-out en even rust voor jezelf nemen, moeten in het geval van tijdelijke stress al goed helpen. Heb je echter een burn-out dan zul je al gauw merken dat dergelijke me-time voor een paar dagen niet meteen helpt. Bij een burn-out ben je volledig uitgeput, heb je geen energie en heb je nergens zin in. Meestal slaap je slecht, ben je veel aan het nadenken over je leven, je thuissituatie en je werk en voel je je snel geïrriteerd en overprikkeld.

Je kunt je bij een burn-out slecht concentreren, omdat je te veel stress ervaart. De meeste mensen krijgen een burn-out door te veel werkstress. Zij hebben bijvoorbeeld te veel hooi op hun vork genomen op de werkvloer en zijn op. Ook kunnen problemen in de privésfeer zorgen voor een burn-out; misschien heb je relatieproblemen of heb je een grote schuld waar je maar niet vanaf komt. Het herkennen van een burn-out lijkt lastig, maar is het in de praktijk vaak niet. Wanneer je niet meer kunt functioneren in het dagelijks leven door stress, vermoeidheid en daardoor lichamelijke en psychische klachten heb je waarschijnlijk een burn-out.

Tips om een burn-out te voorkomen

Hoewel er voldoende tips zijn om een burn-out te voorkomen, ervaren de meeste mensen dat ze zonder het te merken in een burn-out glijden. Dit is vooral het geval wanneer je voor het eerst te maken krijgt met zoiets. Herken je daarna nogmaals de symptomen van een burn-out dan is het gemakkelijker om het te voorkomen. Merk je bijvoorbeeld dat je weekplanning te vol is, je geen energie hebt of dat je overprikkeld raakt van simpele dingen? Neem dan je rust en geeft toe dat het even allemaal te veel is. 

Doe aan meditatie of gebruik yoga als een vorm van therapie om tot rust te komen. De kern draait om balans: zorg voor voldoende pauze tussen werk. Plan om de 2 uurtjes een moment van pauze in. Doe in zo’n pauze iets waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt. Wist je dat je zelfs op je werk een meditatie kunt doen? Mediteren is een bewezen manier om minder stress te ervaren. Daarmee geef je niet alleen je lichaam een boost, maar ook je geest. Dat heeft uiteindelijk weer invloed op je lichaam. Win-winsituatie dus.

Tips om een burn-out tegen te gaan

Toch kan het, ondanks bovenstaande tips, alsnog gebeuren dat je een burn-out te pakken hebt. Soms overvalt zoiets je ook zomaar en is het dus eigenlijk al te laat. ‘Gelukkig’ is er ook een aantal tips dat je op kunt volgen wanneer je een burn-out hebt. Met de onderstaande tips kun je een burn-out verhelpen of tegengaan:

  • Neem altijd de tijd om volledig te herstellen. Veel mensen beginnen alweer veel te snel met werken, waardoor ze zo weer een burn-out krijgen. Rust goed uit, zorg voor voldoende slaap en neem tijd voor jezelf.
  • Neem contact op met je dokter; je dokter kan je namelijk doorverwijzen naar een psycholoog of een coach. Soms helpt het om er samen met iemand anders over te hebben – iemand die je niet persoonlijk kent.
  • Probeer alsnog dingen te doen waar je blij van wordt. Veel mensen hebben door een burn-out nergens meer zin in. Toch hoef je echt niet iets groots te ondernemen om je alsnog wat gelukkiger te laten voelen. Maak een wandeling door de buurt of ga de natuur in. Of volg een online yogales of een workshop meditatie. Zorg er in ieder geval voor dat je iets doet in een rustige omgeving.
  • Zorg altijd voor een structuur in je dag, inclusief taken die je normaal ook zou doen. Slaap bijvoorbeeld niet te lang uit, maar rust overdag wat meer uit wanneer je merkt dat je moe wordt.
  • Eet en drink gezond en zorg ervoor dat dit gebeurt op regelmatige tijden. Zorg ook voor voldoende beweging en frisse lucht, ook al heb je daar in eerste instantie niet zoveel zin in. Beweging en buitenlucht verminderen stressklachten en zijn goed voor body en mind.

Stress hoeft niet schadelijk te zijn, het houdt ons scherp in situaties waar gevaar dreigt. Ook kan stress onze concentratie tijdelijk verbeteren, waarmee ons prestatievermogen groeit. Niet iedere vorm van stress draagt echter bij aan ons kunnen. Onderscheid wordt gemaakt tussen een gezonde stress respons en een zogenaamde toxische stress respons. Het verschil hierbij zit in het feit, dat een toxische stress respons veel langer aanhoudt dan een gezonde reactie op een dreigend gevaar. Deze toxische stress is ook nadat het gevaar geweken is nog te merken.

In dit artikel lees je meer over de werking van toxische, chronische stress. Hoe werkt dit en hoe los je het op? Het is belangrijk om de tekenen van chronische stress niet te negeren. Door de bron van de stress aan te pakken, zal je beter in je vel zitten en je gelukkiger voelen.

Het ontstaan van stress in ons lichaam

De hele dag door werken er radertjes in onze hersenen. Ook wanneer we slapen! Deze radertjes proberen een mogelijke dreiging te detecteren en je vervolgens te waarschuwen. Denk aan een situatie, waarbij je plotseling wakker schrikt van een hevige knal in de omgeving van je woning. Het moment van wakker schrikken wordt veroorzaakt door de HPA-as, wat staat voor Hypothalamic-Pituitary-Adrenal. Je komt in een adrenaline rush, waarbij je eerste reactie is: overleven.

Zodra de situatie nader beoordeeld is en het gevaar geweken lijkt te zijn, neemt het gevoel van plotseling stress af. De adrenaline die door je lichaam stroomt leidt er vaak nog wel toe, dat je enige tijd wakker blijft liggen. Dit komt overigens niet alleen door de adrenaline, maar ook doordat er cortisol wordt aangemaakt. Dit verhoogt de suikerspiegel, waardoor je plotseling meer energie hebt.

Van gezonde stress naar chronische stress   

De stap van gezonde stress, zoals dat reeds beschreven werd, naar toxische of chronische stress is relatief simpel: het lichaam keert niet terug naar de rusttoestand, maar blijft alert. Als gevolg hiervan blijft het lichaam werken om die alertheid mogelijk te maken. Iets wat uiteindelijk leidt tot uitputting. Het resulteert in vermoeidheid, je bent mogelijk sneller prikkelbaar en het is lastig om je emoties onder controle te houden.

Chronische stress kan verschillende oorzaken hebben. Een harde knal is daar normaliter geen voorbeeld van. Wel kunnen gebeurtenissen uit het verleden, bijvoorbeeld uit je kindertijd, het voortdurende gevoel van stress veroorzaken. Tot het moment dat deze gebeurtenissen verwerkt zijn, zal de stress aanhouden. Ook financiële problemen kunnen voor een voortdurend gevoel van stress zorgen.

Leer gebeurtenissen op te zoeken en te accepteren

Het verwerken van gebeurtenissen uit het heden en verleden begint bij een stukje acceptatie. Gebeurtenissen uit het verleden kunnen niet meer veranderd worden. De strijd met de wil om zaken te veranderen win je niet. Door deze gebeurtenissen te leren accepteren, krijgt je lichaam de rust die het als gevolg van de chronische stress nodig heeft. Tegelijkertijd draagt het accepteren van de bron van deze stressgevoelens bij aan het afnemen hiervan. Je zal lekkerder in je vel zitten en daarbij energieker aan een nieuwe dag beginnen.

Niet altijd is direct duidelijk waar zich de bron van de chronische stress bevindt. Vaak ligt er voor de daadwerkelijke bron een dekmantel. Denk aan een gevoel van onzekerheid, wat voor stress kan zorgen. Die onzekerheid is mogelijk echter niet de oorzaak van de chronische stress die je ervaart. Vaak komt iets als onzekerheid voort uit bijvoorbeeld een pesterij in de kindertijd. Door te zoeken naar de oorzaak achter de oorzaak die als dekmantel dient, kun je starten met het stukje acceptatie. Mocht je dit erg lastig vinden, dan kan een psycholoog hulp bieden.

Tips om chronische stress los te laten

Nu je weet hoe chronische stress werkt en waar dit vandaan kan komen, is het zaak om dit los te leren laten. Een leven met chronische stress is niet prettig! Onderstaand vind je vijf handige tips, die je kunnen helpen om te herstellen van een gevoel van chronische stress.

Tip 1: zorg dat je voldoende beweegt

Beweging is een belangrijke vorm van ontspanning. Door dagelijks bij de lunch een half uurtje te wandelen, krijg je frisse lucht binnen, neemt je lichaam vitamines op en heb je de mogelijkheid om de zinnen even te verzetten. Ook een uurtje joggen aan het eind van de werkdag of bijvoorbeeld een ronde fietsen kan helpen.

Tip 2: bereik je innerlijke rust

Zorg voor een innerlijke rust, door bijvoorbeeld ademhalings- en ontspanningsoefeningen uit te voeren. Op internet vind je talloze voorbeelden van dergelijke oefeningen. Vaak heb je aan een stapeltje handdoeken of bijvoorbeeld een yogamat voldoende. Het helpt je los te raken van de stressgevoelens.

Tip 3: volg een online cursus 

Vergelijkbaar met het uitvoeren van oefeningen om tot een volledige innerlijke rust te komen, kan ook het volgen van een cursus over het loslaten van chronische stress interessant zijn. Dit kan tegenwoordig online!

Het lichaam gezond houden is natuurlijk erg belangrijk maar het is ook goed om aan uw hersenen te denken. Deze moet u ook gezond en fit houden om lang goed te kunnen blijven presteren. Wat voor brain training moet u precies doen en waar is het nou eigenlijk goed voor?

Onderzoek

Tijdens braingames zult u de belangrijkste cognetieve functies trainen zoals het geheugen, concentratie, logica en snelheid. Uit onderzoek is gebleken dat deze functies vanaf uw dertigste levensjaar al beginnen af te nemen. Er is sindsdien echter ontdekt dat de hersenen door braintraining kunnen veranderen. Door de training kunt u de verbinding tussen neuronen in uw hersenen verbeteren en kunnen de hersenen effectiever en sneller werken.

Het onderzoek naar de effecten van brain training is nog vrij nieuw dus niet alle resultaten zijn bekend. Zo is er uit een onderzoek gebleken dat wanneer u vier keer in de week uw hersenen stimuleert de kans om cognitief scherp te blijven naar mate u ouder wordt met 75% verhoogt.

Welke spellen zijn er?

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw hersenen te trainen. Zo kunt u eens een leuk puzzelboekje halen met verschillende spellen er in. Wanneer u het boekje vaker te voorschijn haalt zult u ook merken dat u beter wordt in deze spellen en kunt kiezen voor een moeilijker boekje. Kijkt u geregeld ook spelprogramma’s op tv, deze kunt u ook gebruiken voor braintraining. Er zijn vaak apps te downloaden zodat u mee kun spelen met deze spellen. Er komen verschillende vragen aan bod als moeilijke rekensommen tot echte kennis vragen.

NeuroNation

Deze app heeft wel 25 verschillende oefeningen die u kunt doen. Het geeft u ook meer inzicht in de dingen waar u goed of minder goed in bent. Zo kunt u zicht richten op een onderdeel waar nog verbetering mogelijk is om zo een betere score te halen. Speel de spelen waar u goed in bent of maak een combinatie van verschillende spellen. U kunt dan ook bij houden wat u score in het begin is geweest en waar u na een paar dagen verbetering in heeft.

Train dus niet alleen uw lijf maar ook uw hersenen met de verschillende spellen.

Veel mensen beginnen met yoga om hun lichaam weer soepel te krijgen en om weer helemaal fit te worden. Daarnaast heeft yoga nog een andere werking namelijke dat u helemaal zen wordt. Kom meer te weten over yoga als therapie.

Wat zijn de lichamelijke voordelen van Yoga?

Bij yoga worden op een zachtaardige manier de spieren gerekt. U leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. Dit helpt bij het bevochtigen van de gewrichten, spieren, pezen en andere delen van het lichaam. Het helpt ook om uw zenuwstelsel te versterken, de circulatie te verbeteren, spanning los te laten en de flexibiliteit te verhogen. U zult zicht hierdoor ook beter kunnen concentreren en uw ademhaling is onbelemmerd.

Yoga als therapie

Soms kan yoga erg confronterend zijn omdat u uw zelf beter leert kennen. U zult merken dat u bepaalde patronen moet doorbreken en dat lukt dan ook met yoga. U werkt aan het omkeren van onderliggende patronen en uw wordt zich hier ook bewust van. U zult merken dat het lichaam zich daarna pas kan ontspannen en de juiste bewegingen weer toe kan laten. Yoga zorgt ook voor minder stress en heeft een positief effect op uw humeur. Door met yoga te beginnen kunt u een aantal problemen aanpakken zoals slapeloosheid, burn-out, depressie of angst- en paniekaanvallen. Het zal u helpen om anders tegen het dagelijkse leven aan te kijken. Waar u zich normaal druk maakt en energie verspilt leert u hoe u uw energie kunt bewaren. U zult weer in balans komen en bent minder snel boos of verdrietig.

Hoe kunt u beginnen met yoga

Het is natuurlijk mogelijk om mee te doen met yogalessen. U zult hierin begeleiding krijgen en u leert de juiste houding aan te nemen. Vaak wordt u ook wat meer uitgedaagd dan wanneer u dit alleen zou doen. Het is ook mogelijk om dit met een vriend of vriendin te gaan doen u kunt elkaar ondersteunen en verder helpen waar nodig. Het belangrijkst is eigenlijk dat u een yogamat heeft daarop kunt u alle oefeningen uitvoeren zonder last van ellebogen of knieën te krijgen.

Kom geestelijk en lichamelijk weer in balans door de yoga oefeningen.

Lang niet iedereen staat er voor open: contact met een waarzegger of helderziende. Iemand die aan jou vertelt hoe de toekomst eruit ziet of legt contact met een dierbare die overleden is. Het is niet voor iedereen weggelegd en velen geloven er niet in. Toch zou eigenlijk iedereen een keer een afspraak moeten maken met een waarzegger. Waarom? Dat lees je hier.

Je kan het niet weten tot je het zelf meegemaakt hebt

Vaak lees je online de ervaring van mensen die eerst niet geloofden in de kracht van een waarzegger, en die na een consult helemaal omgekeerd zijn. De waarzegger zei dan vaak iets wat ze echt niet hadden kunnen weten. Vaak is dat de reden dat ze er nu wel in geloven. Mensen die dit vervolgens lezen denken wellicht dat het onzin is, en dat ze maar wat zeggen. Toch kun je hier eigenlijk niet over oordelen, tot je zelf ook met een waarzegger in contact bent geweest. En misschien weet je hierna nog steeds niet of het nou allemaal doorgestoken kaart was of dat iemand echt naar jouw toekomst gekeken heeft, maar dan weet je tenminste wel hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat.

Het zorgt voor nieuwe inzichten

Medium zorgt voor nieuwe inzichten

Of je nou wel of niet gelooft in de gaven van een medium, het kan helpen met het krijgen van nieuwe inzichten. Zo kan het zijn dat het medium jou dingen vertelt waar je zelf nog helemaal niet aan gedacht had. Dat hoeft ook niet iets te zijn waar je helderziend voor moet zijn om het te bedenken, maar gewoon iets waar je door denkt ‘je hebt gelijk!’. Het stelt veel mensen gerust, en misschien word jij ook op verschillende gebieden gerust gesteld. Denk bijvoorbeeld aan je liefdesleven of financiële situatie. Het kan zorgen voor hoop en een steuntje in de rug, ook al wist je niet dat je dit nodig had.

Een vertekend beeld

Als je denkt aan een waarzegger, waar denk je dan aan? Grote kans dat je een figuur met een glazen bol voor je ziet. Toch is dit helemaal geen juist en accuraat beeld. Waarzeggers en mediums zijn normale mensen waar je gewoon op een normale manier mee kunt praten. Je kan het zo ‘zweverig’ maken als je zelf wil. Als je een keer daadwerkelijk met een medium gepraat hebt, weet je waarschijnlijk dat de ervaring heel anders was dan je had verwacht. Je kunt zelfs online met helderzienden praten. Doe dit bijvoorbeeld met de waarzeggers van mediumchat.nl.

Het leven is kort en broos. Daar worden we dagelijks op verschillende manieren mee geconfronteerd. Van schietpartijen tot ernstige ongelukken, het zijn allemaal herinneringen dat je op het ene moment vol in het leven kunt staan en het volgende moment ineens niet meer. Daarom moeten we zeker de tijd die we in goede gezondheid hebben weten te waarderen. Dat kan op verschillende ongezonde manieren, zoals met feesten vol alcohol en met bergen snacks uit de frituur, maar er zijn ook gezonde manieren – klein en groot – om het leven te vieren. Wij geven alvast vijf fijne suggesties die het leven een klein stukje leuker maken.

Zorg dat je kunt terugdenken aan gelukkige momenten

Geluk is niet een permanente staat, maar een moment. Die momenten maken het leven extra de moeite waard. Dat ze gepasseerd zijn, wil niet zeggen dat ze ook vergeten hoeven te worden. Leg je fijne momenten vast op foto of film, zodat je later een geheugensteuntje hebt om terug te denken aan die gelukkige momenten. Maak een leuke film van je familie-uitjes, of laat je mooiste foto’s van fijne tijden met vrienden of gezin afdrukken, zodat je bijvoorbeeld een mooie foto op canvas aan de muur kunt hangen. Zo blijven je fijnste momenten elke dag onderdeel van je leven.

Maak tijd voor intimiteit

Het begin van een relatie staat vaak bol van de intimiteit, omdat je elkaar nog aan het ontdekken bent en dit bovenaan je prioriteitenlijstje staat. Wanneer je samen een leven opbouwt, ontstaat er vaak een soort routine waarin je werk, huishoudelijke taken, de kinderen, sport en sociale contacten vaste prioriteiten worden die spontaniteit en ontspanning verdringen. Juist dan is extra veel waard om dat patroon eens te doorbreken en weer eens tijd voor jullie twee te maken. Je kunt gezellig gaan uit eten, maar is het niet minstens net zo fijn om weer eens dicht tegen elkaar aan te kruipen om ouderwets samen te zijn als twee geliefden? Intimiteit is immers een van de mooie dingen die het leven ons biedt. Geniet ervan nu het kan.

Ga op een mooie reis

Vier het leven; gezonde manieren

Gebruik die eindejaarsuitkering een keer niet om een slaapkamer opnieuw te schilderijen, maar investeer in een fijne, bijzondere vakantie. Dat huis komt wel een keer. Het is een kwestie van jezelf (en eventueel je gezin) zoiets fijns gunnen. Je hebt maar één leven om de wereld te zien. Echt ontspannen is bovendien makkelijker in een omgeving waar je ver weg bent van je vaste bezigheden en verplichtingen. Juist dan kun je even stilstaan bij het leven en genieten van wat je aan het doen (of juist niet aan het doen) bent.

Samen mooie herinneringen maken

Vier niet alleen je eigen leven, maar ook dat van je naasten. Als ze er niet meer zijn, is het namelijk te laat. Heb je nog levende ouders of grootouders, geniet daar dan van. Laat ze weten dat je ze waardeert. Breng tijd met ze door. Maak samen mooie herinneringen. Maak ook mooie herinneringen met je kinderen, die ze bijblijft ook nadat jij er niet meer bent. Zorg dat jij met een glimlach aan jouw verloren naasten terug kunt denken, en anderen later met een glimlach aan jou zullen terugdenken. Dan heeft het leven zin gehad.

Durf te lachen

Lachen is gezond. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Dat zijn clichés van jewelste, maar als er geen waarheid in zat hadden ze niet bestaan. Daarom is een grapje maken op z’n tijd alleen maar aan te raden. Je hoeft ook niet altijd correct en diplomatiek te doen alsof je iets niet grappig vindt, lachen is immers ook maar een reflex die volslagen natuurlijk is. Hoe guller jij bent met je lach, hoe leuker anderen het zullen vinden om jou aan het lachen te maken. Gratis entertainment scheelt weer een kaartje voor een cabaretvoorstelling, iets wat je jezelf overigens op z’n tijd ook zeker moet gunnen. Ook als je een serieuze denker bent en je voor je werk met ingewikkelde of ernstige dingen bezighoudt, is lachen gezond. De boog hoeft niet altijd gespannen te staan en het doet niets af aan je intellect om af en toe eens te lachen. Ook als je het niet zelf bedacht hebt.

Pin It