Aandoening

De meest voorkomende oorzaken van nekpijn

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Nekklachten komen veel voor en kunnen voor behoorlijk veel hinder zorgen. We gebruiken immers bij vrijwel iedere beweging ons hoofd en dus ook onze nek. In dit artikel lees je hoe nekpijn ontstaat en hoe het verholpen kan worden.

Hoe ontstaat nekpijn?

De meeste nekklachten ontstaan door een verkeerde (werk)houding, maar ook tijdens het sporten kan er chronische pijn in de nek ontstaan. Op dergelijke momenten worden de nekspieren maximaal aangespannen en stijgt de druk op de nek. Daardoor ontstaat pijn.

De meest voorkomende oorzaken

  • Stijve (acute) nek: De bekendste nekklacht. Bij een stijve nek is de nek geblokkeerd in één richting en staat deze vaak scheef doordat een klein schijfje kraakbeen tussen een facetgewricht klem komt te zitten. Dit is pijnlijk, maar doorgaans niet ernstig.
  • Cervicogene hoofdpijn: Deze hoofdpijn over de achterzijde van het hoofd wordt veroorzaakt door een stijve nek. Vaak zijn de nekspieren zo ver opgespannen waardoor er klachten ontstaan. Stress, vermoeidheid en lange tijd in dezelfde (werk)houding zitten zijn vaak de veroorzakers.
  • Whiplash (zweepslag): Bij een whiplash treden er plotseling nekklachten op. Het hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in de nek plots te ver uitrekken. Vaak gebeurt dit door een ongeluk. De klachten die ontstaan zijn pijn in de nek, hoofdpijn, concentratieproblemen, duizeligheid en misselijkheid.
  • Artrose: Artrose is de slijtage van de nekwervels. Het is een veelvoorkomende klacht waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten langzaam achteruit gaat. Door deze slijtage van de nekwervels wordt het bewegen van de nek sterk bemoeilijkt.
  • Nekhernia:. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijven in de nek ontstaan. Dit heet een hernia. Deze hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze irriteren.

Wat te doen bij aanhoudende nekpijn?

Ook al doet de nek pijn, het is belangrijk om de nek altijd te blijven bewegen om stijfheid en ernstigere klachten te voorkomen. Warmte kan de klachten verlichten. Bij aanhoudende klachten kun je samen met fysiotherapie Almere bekijken hoe de nekpijn verholpen of vermindert kunnen worden.

.

Pin It