Menu
Sexualiteit

Seksueel geweld onder Europese jongeren verdient structurele aanpak

Seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag komt relatief veel voor onder Europese jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Vooroordelen, stigma’s en het controversiële karakter van het onderwerp, staan een structurele aanpak van dit probleem vooralsnog in de weg. Meer openheid moet hier verandering in gaan brengen. Onder meer door jongeren zelf een duidelijke stem te geven bij de vorming van beleid, concrete plannen en acties. Maar ook door betrokken partijen als docenten en jongerenwerkers te helpen het probleem bespreekbaar te maken.

Jongeren zijn extra kwetsbaar voor seksueel geweld. Ze zitten in een periode waarin zij hun seksualiteit vormgeven en worden blootgesteld aan allerlei prikkels en dubbele boodschappen via social media, videoclips en hun leeftijdsgenoten. In deze periode verkennen jongeren veel maar gaan ze door verschillende oorzaken ook snel over de schreef. Jongeren verdienen dus extra aandacht maar krijgen dat vaak niet of onvoldoende.

Seksueel geweld onder jongeren blijft in veel Europese landen een omstreden onderwerp. Conservatieve gedachten als ‘they should not have sex’ zijn dominant aanwezig. Daarnaast doen jonge slachtoffers weinig aangifte waardoor het probleem vaak onzichtbaar blijft. Hierdoor worden jongeren in de preventie over het hoofd gezien en is de hulp niet aangepast aan hun specifieke situatie, behoeften en vragen. In het onderwijs en de praktijk bestaat er bovendien nogal wat huiver om een open omgeving te creëren waar jongeren met elkaar in gesprek kunnen gaan over hun wensen en grenzen en hoe om te gaan met geseksualiseerde beelden en boodschappen. Docenten en jongerenwerkers voelen zich vaak onvoldoende uitgerust en zelfverzekerd om het thema bespreekbaar te maken.

Bij de aanpak van dit probleem moeten jongeren allereerst meer invloed en een eigen stem krijgen. Daarnaast verdienen ze de erkenning dat ze recht hebben op een (seksueel) leven dat vrij is van geweld. Speciale trainingen en cursussen moeten betrokken partijen als docenten, jongerenwerkers en hulpverleners helpen om de problematiek bespreekbaar te maken. Bovendien moeten ministeries en
andere betrokken instanties op het gebied van justitie, jeugdzorg en gezondheid, beter gaan samenwerken. En er is extra onderzoek nodig naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend
gedrag en de belangrijkste risicofactoren.

Bovenstaande onderwerpen komen aan de orde tijdens de internationale conferentie ‘Acting against Youth Sexual Aggression and Victimization in Europe’ die van 26 t/m 28 maart in Amsterdam plaatsvindt en wordt georganiseerd door Rutgers WPF. Recent onderzoek van Rutgers WPF laat zien dat in Nederland 31% van de vrouwen en 11 % van de mannen tussen de 15 en 25 jaar ooit fysiek seksueel geweld hebben meegemaakt. Tijdens de conferentie willen onderzoekers, beleidsmakers en mensen uit de praktijk leren van elkaars aanpak en komen tot concrete aanbevelingen over de gewenste aanpak van het probleem. Ook vinden er verschillende workshops plaats over onder meer de gewenste omgang met jonge daders en het belang van Europese standaarden voor seksuele voorlichting. Daarnaast worden er cijfers uit andere EU landen gepresenteerd en is er aandacht voor een speciaal ontwikkeld onderzoeksinstrument waardoor het probleem beter meetbaar is. Een groep jongeren gaat zich tijdens de conferentie door middel van een statement manifesteren. Nieuwe bevindingen worden tijdens de conferentie onder #YsavC via Twitter gedeeld.

Alle conclusies en aanbevelingen worden na afloop gepubliceerd op: http://ysav.rutgerswpf.org