Menu
Gezondheid

Hoe herken ik iemand met slaapapneu?

Hoe herken ik iemand met slaapapneu

Slaapapneu houdt in dat iemand niet ademhaalt tijdens de slaap. Er komt geen lucht in of uit de longen, waardoor iemand met slaapapneu enkele tientallen seconden zonder lucht komt te zitten. Dit heeft ernstige gevolgen voor de gezondheid van het lichaam. Er is dan een tekort aan zuurstof en een overschot aan CO2 in het bloed. Wanneer het zuurstofniveau te laag is, wordt iemand wel vanzelf wakker om adem te halen. Dit betekent wel dat het slaapritme telkens verstoord wordt, waardoor iemand met slaapapneu onvoldoende nachtrust krijgt. Vermoed je dat jij of je partner aan slaapapneu lijdt? Door alert te zijn op de symptomen, kom je erachter of iemand slaapapneu heeft.

Twee vormen van slaapapneu

Er zijn twee vormen van slaapapneu:

  • Centrale Slaap Apneu Syndroom (CSAS). Hierbij geven de hersenen niet genoeg signalen af naar de ademhalingsspieren, waardoor er niet automatisch wordt ademgehaald.
  • Obstructieve Slaap Apneu Syndroom (OSAS). Hierbij werken de ademhalingsspieren wel, maar wordt de ademhaling gestokt doordat de luchtweg wordt geblokkeerd. Hierop volgt een ademstop.

Een ademstop komt vrijwel bij iedereen voor, en is in principe onschuldig. Wanneer dit echter vaker voorkomt dan vijf keer per uur, dan wordt er gesproken van het slaapapneusyndroom (SAS). Dit gaat in veel gevallen ook samen met hypnoapneu. Hierbij wordt er zeer traag en oppervlakkig ademgehaald tijdens de slaap. Ook snurken komt veel voor bij mensen met SAS omdat de luchtwegen geblokkeerd worden. Mensen die snurken hebben lang niet altijd slaapapneu, maar vrijwel iedereen met slaapapneusyndroom snurkt tijdens het slapen.

Wat zijn de symptomen van OSAS?

Wat zijn de symptomen van OSAS

OSAS is de meest voorkomende vorm van slaapapneu. Er zijn een aantal slaapapneu symptomen die een indicatie zijn dat iemand te kampen heeft met OSAS. Luid snurken komt veel voor onder deze groep patiënten. In de meeste gevallen merkt de desbetreffende persoon hier zelf niets van, maar zijn het de partners die hiervan wakker worden. Qua geluidssterkte is het snurken te vergelijken met het geluid van een brommer. Het is dus niet zo vreemd dat je als partner hiervan wakker wordt. Aangezien de slaap vaak onderbroken wordt, wordt iemand met slaapapneu regelmatig ’s nachts wakker. Dit zorgt ervoor dat iemand vaak vermoeid en slaperig is overdag. Ook ochtendhoofdpijn en een droge mond kunnen slaapapneu symptomen zijn. Het slaapgebrek zorgt daarnaast ook voor een slecht geheugen, concentratieproblemen en stemmingswisselingen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vermoed je na het bovenstaande gelezen te hebben, dat jij of je partner aan slaapapneu lijdt? Dan is het verstandig een afspraak in te plannen bij de huisarts. Deze kan jou meer informatie verschaffen en een verwijsbrief voor het ziekenhuis geven. Door middel van een longfunctietest, longfoto en bloedonderzoek wordt vastgesteld of er sprake is van SAS. Naar aanleiding van deze resultaten wordt er ook een slaaponderzoek ingepland, wat in het ziekenhuis of thuis kan plaatsvinden. Met deze resultaten worden de lichaamsfuncties getest en wordt duidelijk om welke vorm en gradatie van slaapapneu het gaat. Zo is er sprake van milde OSAS wanneer er 5 tot 14 ademstilstanden per uur plaatsvinden. Bij gemiddelde OSAS zijn er 15 tot 30 slaapapneus per uur. Bij ernstige OSAS kan je wel meer dan 30 ademstilstanden per uur hebben.