Gezondheid in en om Huis

Duurzaam wonen? Vergeet het dak niet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Er zijn diverse manieren om je woning te verduurzamen. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Ben jij ook steeds bewuster bezig met duurzaamheid, energiebesparing en het milieu? Vergeet dan niet om het dak van je huis onder handen te nemen. Wellicht kan hier nog het een en ander worden verduurzaamd.

Dakisolatie

Ga na of jouw woning is voorzien van dakisolatie én of deze isolatie nog van goede kwaliteit is. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het raadzaam om je dak (opnieuw) te laten isoleren door een professionele dakdekker. Overweeg ook om direct de dakpannen te vervangen voor een duurzamere variant. Met een goed geïsoleerd dak kun je tot wel 30% energie besparen. Er verdwijnt minder warmte uit de woning via het dak, waardoor je in de winter minder hoeft te stoken. De verwarming kan gerust een standje lager voor hetzelfde warmtecomfort. Tijdens de hete zomerdagen zorgt de dakisolatie er juist voor dat het binnen koeler blijft. Dat is erg fijn als je op zolder slaapt of werkt. Wist je dat dakisolatie ook een geluiddempende werking heeft? Je hebt dus minder last van buitengeluiden en kunt hierdoor waarschijnlijk beter slapen of focussen.

Duurzame dakpannen

Als je op zoek bent naar nieuwe dakpannen, kun je het beste keramische dakpannen kopen. Deze zijn een stuk duurzamer dan dakpannen van beton. Hoewel de aanschafprijs een stuk hoger ligt, kan het op lange termijn juist voordeliger zijn. Dit komt door de lange levensduur van de keramische dakpannen. Een andere mogelijkheid is om je dakpannen extra te beschermen met een speciale coating. Hiermee verleng je de levensduur van het dak. Een leuke bijkomstigheid is dat je ook de kleur van deze beschermende coating kunt bepalen. Zo geeft je de woning weer een hele nieuwe en moderne uitstraling.

Groendak

Groendak

Een plat dak of licht hellend dak kun je eventueel omtoveren tot een duurzaam groendak. In plaats van dakpannen worden er mossen, grassen en planten als dakbedekking gebruikt. Dit wordt aangelegd op een wortelbestendige basis van EPDM. Een groendak draagt bij aan de biodiversiteit in je omgeving en heeft een isolerende werking.

Zonnepanelen op het dak

Natuurlijk is het ook mogelijk om zonnepanelen aan te leggen. Dit heeft niet direct invloed op de duurzaamheid van het dak zelf, maar wel op het energieverbruik van je woning. Houd er rekening mee dat voor de montage van zonnepanelen soms eerst het nodige onderhoud of zelfs een volledige dakrenovatie moet worden uitgevoerd.

.

Pin It