Gezondheid in en om Huis

Dit is waarom je af wilt van je asbest dak

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Asbest is gevaarlijk voor jouw gezondheid, maar ook voor die van omwonenden. Om maar direct met de deur in huis te vallen: als het dak breekt komen er asbestvezels vrij. Deze vezels, die 5000 keer zo dun zijn als een mensenhaar, kunnen ernstige longproblemen veroorzaken. Daarom maakt de overheid een dak met asbest per 1 januari 2024 verboden. Lees in dit artikel meer informatie over de gevaren en het verwijderen van asbestdaken.

Het gevaar van asbestdaken

Asbest is pas gevaarlijk als asbestvezels vrijkomen. Schuren, zagen of boren in asbesthoudend materiaal is dan ook gevaarlijk. Komt een groot aantal van de asbestvezels in de longblaasjes van je longen terecht, dan kan er kortademigheid en pijn op de borst ontstaan. Het is zelfs mogelijk dat jaren na het inademen de asbestvezels die zijn blijven kleven aan de longvliezen, tumorcellen zijn geworden met longvlieskanker als gevolg.

Asbest bij jouw thuis?

Sinds 1993 is het merendeel van asbestproduct verboden in Nederland. Sinds 2005 is er een totaal verbod op asbestproductie. Het is mogelijk dat er in jouw huis asbest verwerkt zit. Maak je niet gelijk zorgen, zolang er niks geks gebeurt is het niet schadelijk. Toch is het belangrijk dat je weet of en waar er asbest verwerkt is.

Zijn de volgende materialen voor 1993 verwerkt in jouw huis? Dan is het mogelijk dat dit asbest bevat:

  • Dakbedekking
  • Golfplaten
  • Rioleren en afvoerbuizen
  • Bloempotten
  • Onderdakplaten
  • Luchtkanalen en schouwpijpen
  • Imitatiemarmer
  • Muurplaten en plafondtegels
  • Hard vinyl

Asbest verwijderen

Zoals je gelezen hebt vanaf 1 januari 2024 dakbedekking met asbesthoudend materiaal verboden. Laat het daarom zo snel mogelijk verwijderen door een specialist. Je hebt tot 31 december 2019 om gebruik te maken van een subsidieregeling. Per vierkante meter dak dat je laat verwijderen door een specialist krijg je € 4,50 terug van de overheid.

Plaatsen van een nieuw dak

Is het asbestdak verwijderd? Dan is het tijd om een nieuw dak terug te plaatsen. Op platte daken heb je de keuze uit bitumen, EPDM en PVC. De kosten van een nieuw dak variëren tussen de € 45 tot € 55 per vierkante meter.

Heb jij een schuin dak laten verwijderen? Dan heb je de keuze uit dakpannen, riet en metalen dakbedekking. Dakpannen vind je het meest terug op de Nederlandse daken. Dit komt door de lange levensduur en de relatief lage prijs. De kosten van dakpannen zijn gemiddeld € 60 per vierkante meter.

Heb je meer vragen over de gevaren van asbest of de werkwijze om asbest zo veilig mogelijk te verwijderen? Neem dan contact op met een asbestverwijderaar bij jou in de buurt.

.

Pin It