Gezondheid in en om Huis

4 Redenen waarom een sauna goed voor je is

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

We kunnen allemaal wel genieten van een dagje wellness in de sauna. Maar behalve dat het heel ontspannend is, is een sauna ook nog eens gezond. Zelfs wanneer je jezelf niet helemaal fit voelt kan een dagje sauna veel goed doen. Hier vind je 4x redenen waarom een sauna goed voor je is.

1. Lekker zweten

Ziektekiemen, stress en zorgen worden er letterlijk uitgezweet. Afvalstoffen worden door het zweten gemakkelijk en snel afgevoerd en verschillende lichaamsfuncties worden extra gestimuleerd. Zo gaat bijvoorbeeld je hart sneller kloppen en ontspannen je spieren. De tweede stap van het proces mag ook zeker niet overgeslagen worden. Na flink verwarmen moet je jezelf ook verfrissen en afkoelen. Bij een prive sauna met zwembad duik je dus na het zweten voor een verfrissende duik het zwembad in. Geen zwembad in de buurt? Ga dan even de verfrissende buitenlucht in. Het afkoelen is essentieel en heeft ook weer een goede werking op je lichaamsfuncties. De celvernieuwing wordt gestimuleerd en de koele lucht zorgt voor een grondige reiniging van de huid.

2. Verhoogde weerstand

Dit hele proces van verwarmen en afkoelen stimuleert verschillende lichaamsfuncties en verhoogt de weerstand. Mensen die regelmatig een sauna bezoeken hebben bijvoorbeeld minder vaak last van een verkoudheid en zijn minder vatbaar voor een griepvirus. Een bezoekje aan de sauna verhoogt namelijk niet alleen de weerstand, maar verhoogt ook de stofwisseling, verbetert de circulatie en ververst de vocht reserves.

3. Gezonde huid

Door de hoge temperaturen ga je flink zweten; het zweten zorgt ervoor dat al je poriën open gaan en bloedvaten zich verwijden. Op deze manier wordt je huid dus gemakkelijk en grondig schoongemaakt. Niet alleen vocht, maar ook overtollig talg en andere vuiligheden worden afgevoerd. Hoe vaker je een sauna neemt: hoe meer voordeel je huid hiervan heeft. Je huid wordt namelijk na ieder bezoekje aan de sauna weer een beetje sterker.

4. Ontstressen

De sauna is de ideale plek om even te ontstressen. Je spieren ontspannen, je afvalstoffen worden snel afgevoerd en het verlicht de stress. Bij een sauna bezoek komen er namelijk natuurlijke pijnstillers vrij en deze zorgen er weer voor dat je jezelf meer ontspannen voelt. Je spieren worden lekker slapjes, die stijve nek ontspant en je gedachten worden steeds kalmer. Stress en zorgen worden er snel uitgezweet en de verfrissende duik in het zwembad laat je helemaal herleven. Na een dagje sauna ben je weer klaar voor een nieuwe week.

 

.

Pin It