Chirurgie

Afstaande oren laten opereren? Dit zijn de stappen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sommige mensen hebben afstaande oren ook wel flaporen genoemd. Sommige hebben er geen last van en de haren vallen er mooi over heen. Afhankelijk van de grote van de oren kan het bij sommige mensen meer storend zijn. Ongeveer 5% van de Nederlanders hebben flaporen en dit kan vaak voor onzekerheid zorgen.

Wat zijn flaporen?

Een flapoor is eigenlijk een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Het is vaak zo dat de spier rond het oor net iets anders is aangehecht en het oor dus niet langs het hoofd blijft. Als het oor meer dan 2 centimeter van het hoofd afstaat wordt het pas een flapoor genoemd. Meestal is dit direct na de geboorte zichtbaar maar door de groei kan ook zijn dat het later pas opvalt. Vaak is het erfelijk maar het kan ook spontaan ontstaan.

Krijg je last van flaporen?

Medisch gezien kunt u geen last krijgen van afstaande oren. U kunt er gewoon goed mee horen en alles doen wat de rest ook kan. Echter kunt u wel mentaal klachten krijgen, door bijvoorbeeld pestgedrag of onzekerheid. Sommige mensen vinden hun oren niet mooi en kunnen hier veel mentale klachten van krijgen. Door het te verhelpen staat u sterker in uw schoenen en zullen er geen onzekerheden meer zijn over uw oren.

Hoe zet u alles in gang?

Wanneer u af wilt van uw flaporen zult u een aantal stappen doorlopen. Ik zal u het proces in grote lijnen uitleggen zodat u weet waar u aan toe bent.

 • Stap 1: Bezoek de huisarts
  U kunt naar uw huisarts stappen om de voor- en nadelen met u te bespreken en u zult dan eventueel een doorverwijzing mee krijgen.
 • Stap 2: Plannen
  Als u bij de specialist terecht gekomen bent zullen ze kijken wat voor uw oren de beste aanpak is en hoe en wanneer ze het gaan doen.
 • Stap 3: De operatie
  De operatie kan gedaan worden met een plaatselijke verdoving maar het is ook mogelijk om dit in een korte narcose te doen. De ingreep duurt iets minder dan een uur voor beide oren. Er wordt wat kraakbeen uit het oor gehaald waardoor de vorm weer normaal wordt.
 • Stap 4: Na de operatie
  Als u net geopereerd bent draagt u verband. Dit zal de eerste 2 a 3 dagen zijn afhankelijk van hoe het aanvoelt. Daarna mag u weer douchen en haren wassen.
 • Stap 5: Haarband
  Als het verband er af is zult u een soort haarband krijgen die u 2 weken moet dragen. De eerste week zal dit dag en nacht zijn en de tweede week is het alleen maar ’s nachts nodig.
 • Stap 6: Litteken
  Het litteken zal na de operatie wat gevoelig blijven. Zo zult u het eerst jaar wellicht iets pijnlijke oren kunnen krijgen door temperatuurwisselingen.

Nu u weet hoe het proces in zijn werk gaat bij flaporen kunt u met de juiste informatie het proces in gang zetten of iemand anders adviseren.

.

Pin It