Menu
Man

Langer leven door testosteron

Mannen met veel testosteron, hebben meer zin in seks. Dat is wat altijd gezegd wordt. Testosteron doet meer dan dat. Het heeft ook te maken met het geheugen, de botontkalking, de gemoedstoestand en de hart- en vaatziekten.

Testosteron
Mannen met een hoog testosteronpeil hebben vaak meer energie en zijn veel minder vatbaar voor ouderdomsziekten. Bij het ouder worden neemt de testosteronproductie af, waardoor de kans op ouderdomskwaaltjes dus hoger wordt.

40 jaar
Rond de 40e verjaardag van een man, neemt de spierkracht en de spiermassa af. Het kortetermijngeheugen gaat langzaam maar zeker minder goed functioneren. Op nog latere leeftijd gaat de zin in seks iets afnemen. Op dit moment ontstaan er ook problemen met slapen. Verder is er een verband gevonden tussen een laag testosterongehalte en botontkalking.

Vrij testosteron
Het is niet bij elke man hetzelfde. De ene man heeft bij een testosteronpeil van 20 al klachten, terwijl de ander er op dat peil nog niets aan de hand is. Dit komt door het vrije testosteron. Er is een verschil tussen gebonden en ongebonden testosteron. De ongebonden vorm is biologisch actief.

Arts
Een arts kan zo controleren hoe het zit met uw testosteron en of het nodig is hier iets aan te doen. Heeft u verschillende klachten die op een te laag testosteron kunnen wijzen? Breng uw huisarts dan even een bezoekje!