Menu
Uiterlijke verzorging

In 5 stappen gezonde voeten

Beez

In 5 stappen gezonde voeten

Iedereen wil mooie, gezonde voeten en teennagels. Gezonde voeten zien er een stuk aantrekkelijker uit. Gezonde teennagels zijn belangrijk voor de algehele gezondheid van je voeten en voorkomen pijnlijke en onaangename aandoeningen zoals ingegroeide teennagels, schimmelnagels en nageltrauma’s. In dit artikel zullen we de beste manieren bespreken om problemen met je teennagels op te lossen en te voorkomen.

Goede verzorging

Een goede verzorging is essentieel voor het behoud van gezonde voeten en teennagels. Zorg dat je daarvoor de juiste attributen en producten voor gebruikt. Deze kun je bijvoorbeeld vinden bij BeeZ. Knip en vijl regelmatig je nagels om ervoor te zorgen dat ze op de juiste lengte blijven en niet breken of splijten. Gebruik een schone nagelknipper of nageltang om je nagels af te knippen en gebruik vervolgens een nagelvijl om eventuele ruwe randjes glad te maken.

Het is ook belangrijk om je voeten schoon en droog te houden, omdat schimmelinfecties gedijen in een warme, vochtige omgeving. Droog na het douchen altijd goed tussen je tenen en draag ademende sokken gemaakt van natuurlijke vezels zoals katoen of wol om overtollig vocht op natuurlijke wijze af te voeren.

Daarnaast kan het gebruik van een hydraterende crème of lotion, ook te vinden bij BeeZ, helpen bij het behoud van gezonde teennagels. Het verzacht en hydrateert de huid rondom de nagels. Gebruik een crème die speciaal is ontworpen voor de voeten en breng deze regelmatig aan om uitdroging van de nagelriemen te voorkomen.

Bezoek aan pedicure

Een regelmatig bezoek aan een professionele pedicure draagt bij aan het behoud van gezonde voeten en teennagels en helpt om voetproblemen te behandelen en op te lossen. Hij of zij heeft ook de kennis en vaardigheden om eventuele problemen met je nagels op te sporen, zoals ingegroeide nagels of schimmelinfecties, nog voordat ze ernstig worden. Er kan dan bijvoorbeeld een nagelbeugel aangebracht worden om ingegroeide nagels te corrigeren. Een nagelbeugel is een klein ‘klemmetje’ dat over de teen en nagel wordt geplaatst en de druk op de nagel vermindert, waardoor deze weer in zijn oorspronkelijke vorm groeit.

Er zijn ook medische pedicures die gespecialiseerd zijn in grotere voetproblemen, zoals voor de behandeling van diabetische voeten. Mensen met diabetes hebben meer kans op voetproblemen en lopen daarbij meer risico op daaruit voortvloeiende klachten. Door een slechte doorbloeding kunnen er verschillende complicaties optreden die zelfs kunnen resulteren in het afsterven (en dus amputatie) van een teen. Onderzoek heeft uitgewezen dat laserbehandeling van kalknagels een goede aanvullende behandeling is voor diabetespatiënten met kalknagels. Vraag je huisarts dus voor een verwijzing wanneer je last hebt van diabetische voeten.

Draag goede schoenen en sokken

Het dragen van goed passende schoenen en sokken is cruciaal voor de gezondheid van je voeten. Te kleine of te strakke schoenen kunnen leiden tot ingegroeide nagels of andere problemen zoals likdoorns of eeltknobbels. Kies altijd voor schoenen die ruim genoeg zijn om je tenen vrij te laten bewegen en kies indien mogelijk voor ademende materialen zoals leer of mesh. Vermijd het dragen van dezelfde schoenen twee dagen achter elkaar, omdat dit kan leiden tot ophoping van vocht en bacteriën in de schoen en vervolgens tot schimmelinfecties. Op BeeZ vind je speciale spray die je in je schoenen kunt spuiten om bacteriën te doden en schimmelvorming te voorkomen.

Sokken zijn ook belangrijk bij het behoud van gezonde teennagels. Kies sokken gemaakt van natuurlijke vezels die ademend zijn en vocht afvoeren om overmatig zweten tegen te gaan. Vervang je sokken dagelijks om bacteriegroei te verminderen.

Informeer jezelf over voeding en verzorging.

Een gezond dieet kan ook bijdragen aan het behoud van gezonde teennagels. Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt, zoals vitamine D, calcium en zink, omdat deze essentieel zijn voor gezonde botten en nagels. Eet ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan biotine, zoals eieren, noten en volkoren granen, omdat biotine helpt bij het versterken van je nagels. Bij BeeZ Blog kun je meer lezen over de verzorging en behandeling van je voeten en lees je welke producten je het beste kunt gebruiken.

Vermijd trauma’s

Tot slot is het belangrijk om trauma’s aan je teennagels te vermijden om ze gezond te houden. Zorg daarom dat je bij risicovolle activiteiten geschikte schoenen draagt. Zoals speciale hardloopschoenen tijdens het sporten of werkschoenen met gepantserde neus op de werkvloer. Mocht je onverhoopt toch een blessure oplopen, neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts om de schade te beoordelen en eventuele behandelingsopties te bespreken.

Kortom, gezonde teennagels zijn essentieel voor het behoud van gezonde voeten en andersom. Door goede verzorgingstechnieken toe te passen en kwaliteitsproducten te gebruiken die je heel gemakkelijk op BeeZ kunt  bestellen, kun je jouw voeten goed verzorgen. Draag goede schoenen en sokken en bezoek de pedicure regelmatig, zeker wanneer je voetproblemen of diabetes hebt. Zorg voor een gezond dieet en breng deze tips in de praktijk, dan zal je al snel merken dat je voeten er gezonder en mooier uitzien!