Menu
Gezondheid in en om Huis

Tips voor een goede hygiëne in de badkamer

Het schoonmaken en schoonhouden van de badkamer is niet altijd even eenvoudig. Veel mensen hebben een hekel aan het poetsen van de tegels, het ontkalken van de douchekraan en het schoonmaken van het toilet. Met enkele praktische veranderingen in de ruimte kun je echter zorgen dat je badkamer veel hygiënischer wordt, zonder dat je daarvoor vaker aan de slag moet. Je kunt het vervelende schoonmaakklusje hiermee zelfs een stuk gemakkelijker maken!

  1. De tegels

De randen tussen de tegels blijven in de badkamer een veel terugkomend probleem. Kalk zorgt ervoor dat de naden vergelen en vocht kan zorgen voor schimmel en zwarte randen. Dit zorgt ervoor dat de tegelwand regelmatig moet worden afgepoetst met speciale zorg voor de voegen en randen. Je kunt dit karwei een stuk vergemakkelijken door het aanbrengen van nieuwe voegen die gemaakt zijn van vochtwerend materiaal. Kies je daarbij voor grijze voegen, dan blijven de voegen niet alleen langer schoon maar zie je er ook minder snel kalkaanslag op.

  1. De douchecabine

Vooral wanneer je een douchecabine met één of meer glazen wanden hebt, heb je regelmatig een flink klusje om de kalkspetters eraf te krijgen. Kies daarom bij de aanleg van de badkamer voor mat glas, waarop je veel minder ziet dan op helder glas. Daarnaast zijn er tegenwoordig speciale wissers te krijgen waarmee je in een oogwenk al het water van de wanden kunt halen na het douchen. Doe je dat consequent, dan heb je nauwelijks last van kalkaanslag in de douchecabine.

  1. Badkamermeubels

Hoe meer meubels je hebt staan in de badkamer, hoe meer je er moet schoonmaken. Deze handige vuistregel wordt bij het inrichten weleens over het hoofd gezien, waardoor er flink wat extra schoonmaakwerk wordt gecreëerd. Bij voorkeur kies je voor gesloten kasten, waar weinig stof en vocht in komt. De buitenkant kun je wekelijks eenvoudig afnemen met een doekje, de binnenkant hoeft minder vaak te worden schoongemaakt. Plaats je in de kast wat vochtvreters, dan voorkom je schimmelvorming in de hoekjes en randjes.

  1. Wastafel en toilet

Je ontkomt er niet aan: hoe goed je toilet en wastafel ook zijn, je moet ze regelmatig schoonhouden. Toch kun je ook hier al wat werk wegnemen door een pakje met vochtige wc-doekjes in de buurt te houden. Poets je hier regelmatig even de wastafel, wc-bril en de rand van de pot mee af (in die volgorde!), dan voorkom je daarmee tijdens de grote schoonmaakbeurt een smerig klusje. Een andere nuttige tip: spuit wat wc-eend of chloor bij de wc-borstel in het bakje. Wanneer je de wc-borstel gebruikt, wordt de pot automatisch schoongemaakt waardoor er weinig kalk en viezigheid aangekoekt blijft zitten.

  1. Potten en flessen

Potten en flessen hebben de neiging om stof te verzamelen wanneer ze langer op één plaats blijven staan. Zet ze bij voorkeur in een gesloten kast of spoel ze regelmatig even af. Een boordje in de douchecabine waar je de meest gebruikte spulletjes inzet kan helpen, want tijdens het douchen wordt dan automatisch alles afgespoeld. Vergeet niet om het boordje regelmatig even af te poetsen met een washandje, anders krijg je alsnog vieze randjes.

Met wat handige aanpassingen in de badkamer bespaar je jezelf behoorlijk wat werk. Je hoeft nu niet meer elke week de hele badkamer van boven tot beneden grondig te lijf te gaan. Hou je deze klusjes en tips bij de hand, dan is een maandelijkse grote schoonmaak voldoende om de badkamer netjes en hygiënisch te houden.