Menu
Voeding

TGT en THT, wat betekent het?

Op elk product staat een TGT- of een THT-datum. Maar wat betekent dit nou precies? Mag je een product wel of niet eten wanneer de aangegeven datum verstreken is?

Er bestaat nog veel discussie over de datum op een product. Moeder denkt dat het geen kwaad kan om een product na een bepaalde datum te eten, vader denkt dat je eten het beste weg kan gooien als de datum verstreken is. Wat is nou precies waar?

THT-datum
De afkorting THT staat voor “tenminste houdbaar tot”. Deze afkorting vindt u op producten die niet snel bederven, zoals groente en fruit in pot, frisdrank, brinta, koek en chips. De fabrikant garandeert tot de THT-datum een goede kwaliteit. U kunt het product na deze datum nog zonder veel risico eten. Wel kan de geur, smaak en kleur van het product veranderen. Het vitamine kan ook achteruit gaan.
Wanneer u zeker wilt weten of een product nog te eten is kunt u eraan ruiken en een beetje proeven. Voedselverspilling wordt voorkomen omdat u het product niet hoeft weg te gooien als de THT-datum verstreken is. Dit geldt overigens alleen voor ongeopende producten en producten die zijn bewaard volgens de verpakking.

TGT-datum
De afkorting TGT staat voor “te gebruiken tot”. Deze datum wordt gebruikt bij zeer bederfelijk voedsel. Deze producten moeten ook bewaard worden in de koelkast. Voorbeelden hiervan zijn vlees en verse melk. Als de TGTdatum verstreken is kunt u het product niet meer consumeren.  Gooi het liever meteen weg. U loopt namleijk het risico om goed ziek te worden door een schadelijke hoeveelheid van de listeriabacterie.