Menu
Voeding

Home made barbecuesauzen

Zomer, zon en stralend weer…tijd om de barbecue aan te steken! Diep in ons hart rekenen we natuurlijk allemaal op een mooie zomer. En wat is er dan leuker dan buiten op een echt houtskoolvuurtje te koken. Barbecuen is het deze zomer helemaal! Echt back to basic, maar dan wel met een flinke dosis fantasie. Geen kant-en-klare spiesen, maar juist lekker zelf aan de slag. Mooie stukken vlees en vis marineren met geurige olie en kruiden en met zorg roosteren. Ook mediterrane groente, krielaardappeltjes en knapperig brood met kruidenboter van de barbecue scoren hoog. Dat wordt echt culinair genieten van de barbecue. Dan zet je daar geen kant-en-klare sausjes bij, maar ga je van tevoren ook lekker met de sauzen aan de slag.

Barbecuesauzen
Maak bijvoorbeeld eens een lekkere Hot Tomato Sauce helemaal zelf van verse tomaten. Je weet niet wat je proeft! Echt tomaat, want in een fles van 500 ml gaat zeker anderhalve kilo verse tomaten. En in je eigen Barbecuesaus verwerk je verse perziken. Voor liefhebbers van pittig is een zelfgemaakte Rode Pepergelei natuurlijk niet te versmaden. En wat dacht je van een zelfgemaakte Chutney van verse ananas voor bij geroosterde kip of lamsvlees van de barbecue. Het kost wel even wat tijd, want de meeste sauzen moeten toch wel een half uur tot een uur inkoken om de goede dikte te krijgen, maar er is verder niets moeilijks aan. En het leuke is dat je zo’n zelfgemaakte saus gewoon aanpast aan wat je zelf lekker vindt. Voor de een mag het wat pittiger, voor de ander wat zuurder of juist wat zoeter.

Functie van suiker in sauzen

Tomatensaus, barbecuesaus en chutney worden niet – zoals pesto, tapenade en mayonaise – gemaakt op basis van olie. De basis bestaat uit ingekookte groenten of fruit met kruiden en azijn en suiker voor de houdbaarheid, structuur en natuurlijk ook voor de smaak. Suiker wordt in zulke sauzen niet in eerste instantie toegevoegd voor de zoete smaak. Vaak is juist nauwelijks te proeven dat er in zulke sauzen suiker verwerkt is. Suiker beïnvloedt samen met de azijn de houdbaarheid, want in een zoetzuur milieu voelen bacteriën zich niet thuis. Suiker zorgt er tijdens het inkoken ook voor dat de saus een mooie lichtgebonden structuur krijgt. Hoe meer suiker je toevoegt, hoe stroperiger de saus wordt. En al is het niet echt te proeven dat er suiker inzit, suiker heeft natuurlijk wel invloed op de smaak. Suiker zorgt dat de erg zure smaak van azijn wat wordt afgezwakt en maakt dat de saus voller van smaak wordt. Suiker werkt ook als smaakversterker en zorgt daarmee dat de smaak van de specerijen goed tot zijn recht komt.