Menu
Zintuigen

Weg met die bril! Scherp zien door ogen laseren, hoe en wat?

Steeds meer mensen laten tegenwoordig hun ogen laseren. Dat is helemaal niet gek, omdat een ooglaserbehandeling steeds veiliger en betaalbaarder wordt. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid, en omdat het om de ogen gaat zijn mensen nog vaak huiverig en terughoudend. In dit artikel vind je een beknopte uitleg van hoe ogen laseren precies in zijn werk gaat, zodat we een beetje van deze onduidelijkheid kunnen wegnemen.

Het principe van oogafwijkingen
Je hebt een oogafwijking wanneer de lichtstralen die je oog bereiken niet meer dusdanig door je lens kunnen worden gebogen dat het brandpunt van de stralen op het netvlies valt. Je kan dan bijvoorbeeld alleen maar voorwerpen van dichtbij (bijziendheid) of op afstand (verziendheid) goed zien.

Een bril (of contactlens) corrigeert deze oogafwijking door glazen voor het oog te plaatsen die helpen bij het afbuigen van de lichtstralen, zodat het brandpunt weer op het netvlies valt. Bij bijziendheid bevat de bril holle glazen die de stralen divergeren, bij verziendheid gaat het om bolle glazen die de stralen convergeren.

De ooglaserbehandeling
Bij het ogen laseren wordt het profiel van de bril die je normaal gesproken zou dragen als het ware in het hoornvlies verwerkt. Een minuscule hoeveelheid van het hoornvlies wordt hierbij verdampt door de laserstralen van de ooglaser, zodat het weefsel het juiste profiel krijgt.

Een ooglaserbehandeling kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. De meest uitgevoerde en geavanceerde methode is door eerst een flapje in het hoornvlies te maken, deze weg te vouwen, waarna het profiel in een diepere laag van het hoornvlies wordt aangebracht. Het flapje wordt daarna teruggevouwen. Deze zogenaamde LASIK behandeling biedt het beste resultaat en de minste ongemakken na de behandeling.

Ogen laseren gaat tegenwoordig zonder mesje
Voorheen werd het flapje met een klein chirurgisch mesje uitgesneden. Al hoewel dit al weinig risico met zich meebracht, was dit de bron van de meest voorkomende complicaties bij een LASIK behandeling. Tegenwoordig wordt het flapje voor het ogen laseren veelal gemaakt met behulp van een tweede laser. Deze behandeling wordt de Femto LASIK (of ook wel FemtoSecond LASIK of Intralase LASIK) behandeling genoemd. Dit maakt ogen laseren tegenwoordig nog veiliger.

Zijn er nog risico’s?
Zoals bij iedere medische ingreep is er ook bij ogen laseren een kans op complicaties. Met alle huidige apparatuur en de ervaring van de oogartsen die in Nederland behandelen is deze kans echter erg klein. Wanneer een behandeling niet naar wens is verlopen kan er vaak een herbehandeling plaatsvinden. Een zeer klein deel van de mensen moet het na de behandeling nog steeds doen met een bril vanwege een restafwijking.

Al met al is ogen laseren zeer de moeite waard, helemaal als je een sterke oogafwijking hebt. Draag je een bril of contactlenzen? Loop eens binnen bij een oogkliniek of bezoek een vrijblijvende informatie avond die door veel klinieken worden georganiseerd.