Menu
Kinderen

Zuur snoepgoed: risico voor gebit Nederlandse jeugd

Tanderosie is de aantasting van tandglazuur door zure voedingsmiddelen, en in sommige gevallen ook door maagzuur. Door de toegenomen consumptie van frisdranken komt tanderosie steeds vaker voor en begint ook op steeds jongere leeftijd. Tanderosie mag niet verward worden met cariës. Cariës, de ‘gaatjes’ in tanden en kiezen, wordt veroorzaakt door
zuur dat bacteriën in de mond produceren wanneer ze suiker afbreken.

Kindertandarts Dien Gambon ontdekte dat de oorzaak van tanderosie bij jongeren niet alleen door frisdrank wordt veroorzaakt, maar ook door zuur snoepgoed zoals lollies, winegums, zure matten, jawbreakers en candy sprays. Het zuur dat vrijkomt wanneer dit snoep wordt genuttigd lost het tandglazuur op. Als vaak gesnoept wordt, of als het snoepgoed lang in de mond wordt gehouden, kan de afbraak ernstige vormen aannemen. Kinderen en hun ouders hebben vaak geen weet van dit risico. Uit het onderzoek van Dien Gambon bleek bovendien dat de consumpties die in kantines van middelbare scholen worden verkocht ook kunnen bijdragen aan gebitserosie bij scholieren. Zo was bijna driekwart van alle verkochte dranken potentieel erosief. Dien Gambon pleit daarom voor een beperking van dit aanbod aan erosieve producten en een beperking van de openingstijden van de kantines. Het verwijderen van frisdrankautomaten op scholen zou een stap in de goede richting zijn. Om het erosie risico te beperken wordt vaak aanbevolen zure dranken met een rietje te drinken. Uit het onderzoek van Gambon blijkt echter dat veel jonge kinderen tijdens het drinken op een rietje bijten. Van deze kinderen heeft meer dan 80% gebitsslijtage. Vandaar dat de aanbeveling van Gambon luidt: plaats het rietje ver achter in de mond en bijt er niet op.
Ouders en kinderen moeten meer gewezen worden op het risico van tanderosie, en beter geïnformeerd worden hoe zij door tandvriendelijk eet- en drink gedrag erosie kunnen voorkomen.