Menu
Gezondheid

Verkeerde hulp bij epileptische aanval

Onderzoek wijst uit dat Nederlanders fout handelen

48 procent van de Nederlanders weet niet wat te doen als iemand een epileptische aanval heeft. Van de ondervraagden die zeggen het wel te weten, verleent echter een groot deel verkeerde hulp. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 500 mensen dat is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Epilepsie Fonds. Hoog tijd voor meer duidelijkheid rond eerste hulp bij aanvallen. Daarom start het fonds vandaag de campagne ‘Met epilepsie weet je het nooit’.

Hulp halen
Uit het onderzoek blijkt dat 33 procent van de ondervraagden die niet weet wat te doen zelf geen hulp verleent maar hulp gaat halen. Hiermee kan kostbare tijd verloren gaan. En als mensen wel zelf handelen, bestaat de kans dat mensen uit onwetendheid de verkeerde hulp verlenen. Vanuit de beste bedoelingen maar met alle risico’s van dien. Want soms is het vooral belangrijk te weten wat je niet moet doen.

Niks tussen de tanden
Maar liefst 54 procent van de Nederlanders denkt dat het goed is iets tussen de tanden te stoppen tijdens een aanval. Men wil hiermee bijten op de tong voorkomen. Dit is echter veruit het grootste misverstand en kan zelfs tot letsel leiden, zowel bij de persoon met de aanval als bij de hulpverlener. Een aanval treedt meestal zo onverwachts op dat omstanders de mond niet meer kunnen openen. Wie dit toch probeert, beschadigt de eigen vingers en/of de tanden van de persoon die de aanval heeft. In het ergste geval blokkeert men zelfs de luchtwegen met alle gevolgen van dien.

Met epilepsie weet je het nooit
Maar wat moet je als omstander nu doen als je ziet dat iemand een aanval heeft waarbij iemand op de grond valt, gaat schokken en bewusteloos is? Het is belangrijk ruimte te maken in de omgeving zodat de persoon zich niet verwondt. Houd schokken niet tegen en bel een ambulance als de aanval na 5 minuten niet over is. Op www.epilepsie.nl is meer informatie te vinden over eerste hulp bij verschillende soorten aanvallen. Met de campagne ‘Met epilepsie weet je het nooit’ vraagt het Nationaal Epilepsie Fonds aandacht voor dit onderwerp. Binnen de campagneperiode valt ook de collecteweek van het Nationaal Epilepsie Fonds.