Menu
Groente en fruit

Nederlander haalt aanbevolen dagelijkse porties groente en fruit niet

Dit is een origineel bericht van Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Uit voedselconsumptiegegevens blijkt dat van de volwassenen in Nederland maximaal 14 procent voldoende groente en maximaal 26 procent voldoende fruit eet, afhankelijk van de leeftijdsgroep. Fruit op het werk is een goed initiatief om mensen aan te zetten meer fruit te eten. Om dit onder de aandacht te brengen organiseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds de actie Donderdag Gezonderdag.

De recente voedselconsumptiegegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten verder zien dat het percentage volwassen Nederlanders dat de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit eet het laagst is in de leeftijdsgroep van 19-30 jaar en het hoogst in de leeftijdsgroep van 51-69 jaar. Vrouwen eten over het algemeen meer fruit dan mannen.

Dagelijks groente en fruit eten is een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Groente en fruit zijn goede bronnen van voedingsstoffen en vezels, en helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Eén van de tien aanbevelingen ter preventie van kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om te kiezen voor een plantaardig voedingspatroon rijk aan groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten. Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is om dagelijks ten minste vijf porties groente en fruit te eten.

Werkgevers kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren door fruit op het werk aan te bieden. Hiermee wordt het makkelijker voor medewerkers om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te eten. Daarom organiseert het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in samenwerking met de leverancier van werkfruit Vitamine Enzo op donderdag 31 mei Donderdag Gezonderdag. Tijdens deze speciale actie wordt extra aandacht gegeven aan het belang van fruit op het werk. Kijk voor meer informatie op www.wcrf.nl/gezonderdag

Ook het GroentenFruit Bureau zet zich in voor fruit op het werk door middel van de campagne Werkfruit. Het GroentenFruit Bureau organiseert in de week van 21 t/m 27 mei de Week van het Werkfruit. Tijdens deze week worden werkgevers en werknemers opgeroepen te starten met Werkfruit. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is blij met dit initiatief.

Jessica Meijs, Manager Voorlichting bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Tijdens de actie Donderdag Gezonderdag vragen wij aandacht voor fruit op het werk. Fruit op het werk kan mensen stimuleren om meer fruit te eten. Door elke dag één extra portie groente of fruit te eten kom je dichter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.”