Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Is uw bureaustoel goed?

Als u op kantoor werkt is er niets zo belangrijk als een goede bureaustoel. Maar waar voldoet een ergonomisch verantwoorde stoel nou aan? En wat moet u weten als u er een wilt aanschaffen of om te kijken of die van u nog goed is?

Zithoogte
Het is heel belangrijk dat u uw stoel in hoogte kunt verstellen. Uw benen moeten in een hoek van 90 graden staat en dit is per persoon verschillend. Hierin is de ideale stoel de stoel die u van 41 tot 55 cm kunt verstellen. Om uw stoel goed in te stellen moet u uw voeten plat op de grond hebben staan en uw stoel zo instellen dat uw benen dus in een hoek van 90 graden staan.

Rugleuning
Het is belangrijk dat een rugleuning breed en hoog genoeg is (verstelbaar). Vooral in het onderste deel heeft uw rug extra ondersteuning nodig. Zorg er voor dat de onderkant zo staat dat uw bekken niet naar achter kantelt. Een ergonomische stoel heeft genoeg ruimte om uw armen vrij te laten bewegen, de schouderbladen zijn dan vrij.

Let er ook op dat er een kantelsysteem aanwezig is. Dit is vooral belangrijk in een beroep waarin u veel naar hoog geplaatste schermen moet kijken. Hiermee voorkomt u dat u onderuit gaat zakken. Een synchroonmechanisme zorgt ervoor dat de zitting en de rugleuning synchroon bewegen en dat u niet uit uw stoel kan glijden.

Zitvlak
Voor vooral kleine mensen is het prettig als u de zitdiepte kunt verstellen. Dit is de afstand tussen de voorkant van de zitting en de rugleuning. Deze zorgt voor een goed ondersteuning van de bovenbenen en voorkomt afgeknelde knieholtes. Bij de ideale zitdiepte kunt u tussen uw stoel en knieholtes 4 vingers schuiven. Ook een stoel met een afgeronde voorkant kan helpen.

Armleuning
U kunt het beste voor een stoel kiezen met goed verstelbare armleuningen voor de optimale ondersteuning zowel in de lengte als in de breedte. Tussen de onderarmen en bovenarmen moet in ieder geval een hoek van 90º zijn.

Gewicht instelling
Voor een optimaal zitcomfort is het nodig dat de veerdruk afgesteld is op uw lichaamsgewicht. Zo kan bij elke houding het bovenlichaam goed ondersteund worden.

Nek steun
Een nek steun is alleen belangrijk als u veel naar hooggeplaatste schermen kijkt. Bij normale kantoorwerkzaamheden is deze overbodig.

Wielen
Kijk hier naar op welke vloer de stoel komt te staan. Een bureaustoel heeft minimaal 5 wielen. Dit is zeker belangrijk als u vaak met uw stoel door een ruimte beweegt. Deze dient dan stabiel te blijven.

Kussens en bekleding
Een kussen moet zacht zijn maar niet te zacht. Let hierbij goed op dat die na lang zitten nog steeds goed zit. Kussen van goede kwaliteit zijn dus aan te bevelen.

Bekleding maakt niet veel verschil. Zo is leer makkelijk schoon te maken en stof totaal niet. Wat u lekker vindt zitten is per persoon verschillend. Let met stoffen bekleding wel op de huisstofmijt. Als u hier allergisch voor bent is dit af te raden.

Geplaatst door