Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Ergonomische hulpmiddelen voor een betere werkplek

Wat is ergonomie?
Ergonomie is de wetenschappelijke studie van hoe de mens comfortabel en veilig in zijn omgeving kan leven (meestal gaat het over de werkplek). De afgelopen jaren zijn werkgevers zich steeds meer gaan realiseren dat een slechte ergonomie in het bedrijf leidt tot verlaagde productie en verhoogd ziekteverzuim. Dit heeft geleid tot een verhoogde interesse in de ergonomie van de werkplekken in het bedrijf.

Ergonomische hulpmiddelen
Er zijn verschillende ergonomische hulpmiddelen beschikbaar om de werkplek aan te passen aan de werknemer. Dit leidt tot een comfortabeler werksituatie voor de werknemer, die hierdoor meestal beter gaat presteren. Een ergonomisch aangepaste werkplek helpt echter ook bij het voorkomen van lichamelijke klachten zoals lage rugpijn en repetitive strain injury (RSI).

Deze klachten komen vaak voor in bedrijven waar de werkplekken niet ergonomisch geschikt zijn, en in deze bedrijven komt dan ook veel ziekteverzuim voor. In dit artikel bespreken we de twee meest voorkomende ergonomische hulpmiddelen.

Tafel met instelbare hoogte
Een heftafel is eenvoudigweg een tafel waarvan de hoogte ingesteld kan worden. Dit zorgt ervoor dat de tafel de juiste hoogte heeft voor elke werknemer. Deze tafels zijn ook verkrijgbaar met een automatisch hefmechanisme.

Dit is niet alleen bedoeld om het de werknemer makkelijk te maken; op een werktafel kan zware apparatuur staan, die het onmogelijk maakt de hoogte handmatig te wijzigen.

Ergonomische bureaustoel
Werknemers die veel beeldschermwerk doen hebben een hoog risico op het ontwikkelen van lichamelijke klachten. Dit komt doordat ze de hele dag in dezelfde houding achter hun bureau zitten; het menselijk lichaam is hier niet voor gemaakt. Daarom is het belangrijk deze werknemers te voorzien van een ergonomische bureaustoel.

Een ergonomische bureaustoel kan helemaal ingesteld worden op de voorkeuren van de gebruiker wat betreft hoogte, hoek van de rugleuning en positie van de armsteunen.

Voor meer informatie over ergonomie op de werkplek kun je terecht op Ergoweb.nl.

Geplaatst door