Tentoonstelling Afzender: Koninklijk Huis bij Paleis Soestdijk

Nederlanders zijn heel goed in het verzamelen. Soms overgenomen van onze ouders, soms gewoonweg ontstaan vanuit een speciale interesse. Gaat het dan om de jacht of het bezit? Voor beiden valt iets te zeggen gezien de bevlogen verzamelbeurzen en het aanbod op verschillende veilingsites. Aan de andere kant zijn verzamelaars zeer terughoudend in het tonen van hun schatten en zoeken zij minimaal de publiciteit. Vaak weten directe familieleden niet eens van het fortuin dat in die kast in de kamer staat. Paleis Soestdijk is in de wereld van een verzamelaar met zeldzame documenten gedoken en presenteert met trots een zeer bijzondere collectie: Afzender: Koninklijk Huis.

Gewoonte en protocol
Bijzonder aan de getoonde collectie is het perspectief van de ontvanger. Alle getoonde documenten zijn afkomstig van de leden van de koninklijke familie, dat wil zeggen namens hen verstuurd of door hen gebruikt. Denk hierbij aan uitnodigingen voor huwelijken en uitvaartgelegenheden, kerstwensen en algemene dankkaarten. De kaarten zijn meestal voorzien van een gedrukte handtekening, soms zelfs voorzien van een persoonlijke ondertekening. Programmaboekjes, menukaarten en liturgiën worden ook getoond. Zo leren we als ontvanger welke gebruiken en welke protocollen ermee gemoeid zijn wanneer vanuit de Dienst Koninklijk Huis een boodschap wordt verstuurd. Te zien zijn bijvoorbeeld de liturgie van de doop van H.K.H. Prinses Juliana, programmaboekjes van het overlijden van H.M. de koningin-moeder en van Z.K.H. Prins Hendrik, de tafelschikking bij het huwelijk van H.K.H. Prinses Juliana en menukaarten van diverse staatsbanketten.

Een unieke collectie
Voor de samensteller, Ronald Smit namens Paleis Soestdijk, is dat een belangrijke voorwaarde. ‘Spullen van de Oranjes staan al vele jaren hoog in de lijst van Nederlandse verzamelingen. Wij zijn opgegroeid met de afbeelding van onze koninginnen op allerlei artikelen. De oranjelijn is in vele grootwinkelbedrijven niet meer weg te denken en zorgt voor een continue stroom aan oranje artikelen. Dat is echter niet hetgeen wij willen laten zien aan onze bezoekers. Het gaat ons om de wereld achter het Koninklijk Huis. Die praktische en persoonlijke documenten sluiten naadloos aan bij onze persoonlijke rondleidingen door het bekendste woon- en werkpaleis van Nederland´.

Paleis Soestdijk is er trots op dat zij de heer mr. M. Coers bereid heeft gevonden een deel van zijn omvangrijke verzameling tentoon te stellen. Coers beschikt over een collectie waar je u tegen zegt, verkregen via aankopen op beurzen of veilingen of via schenkingen. Dat de afzender het Koninklijk Huis is of een van de leden van de koninklijke familie, is voorwaarde voor Coers om een document in zijn verzameling op te nemen. Coers is dan ook altijd op jacht naar dat ene zeldzame stuk dat hij nog niet heeft.

Koninklijke Kerstkaarten
De getoonde collectie bevat onder meer originele kerstwensen van de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix met een opgeplakte foto. Deze foto’s op de kerstkaarten geven een mooi tijdsbeeld van een groeiende koninklijke familie. Deze zeer persoonlijke koninklijke kaarten met originele handtekeningen werden en worden traditiegetrouw voor kerstmis verstuurd aan de buitenlandse gekroonde hoofden, hofpersoneel, ministers, ambassadeurs, familie en goede vrienden. Elk jaar worden de persoonlijke kerstkaarten voorzien van een nieuwe foto uit de privésfeer. Op de voorkant van de kaarten van Juliana en Bernhard staat een speciaal kerstlogo van Soestdijk. Daarnaast bevat de tentoonstelling kerstwensen van prins Bernhard, veelal afgebeeld in de natuur en ondertekend met olijfgroene inkt, kerstwensen van de prinsessen Irene, Margriet, Christina en ook de eenvoudige bedankkaartjes die aan het Nederlandse volk werden verstuurd.

Benieuwd? De tentoonstelling Afzender: Koninklijk Huis is te zien van 10 december tot en met zondag 12 maart 2017.

Geplaatst door