Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Verbeteren super foods echt de concentratie?

Scherpe concentratie, helder denkvermogen en een goed geheugen: het liefste hebben we dit iedere dag en op elk moment van de dag. Maar met alles wat er om ons heen gaande is, vinden we het vaak al moeilijk genoeg om ons goed op één ding te concentreren.
Dit zijn echter wel zaken die we kunnen verbeteren door voldoende rust en slaap te krijgen, in beweging te blijven en gezond te eten. Gezond eten kan natuurlijk op verschillende manieren, maar tegenwoordig zijn vooral de ‘super foods’ erg populair. Vaak bevatten deze super foods grote concentraties van mineralen, vitamines, antioxidanten en aminozuren.

Wat zijn de voordelen van super foods?
Elke groente en fruit heeft zijn gezonde voordelen. De super foods doen hier nog een schepje bovenop. Ze geven het lichaam en de mentale gezondheid een boost, waardoor u van veel voordelen geniet:

  • Beter concentratievermogen
  • Hoger energiegehalte
  • Minder kans op hart- en vaatziekten of kanker
  • Minder kans op infecties/ betere afweersysteem
  • Goed voor het cholesterolgehalte
  • Goed voor de bloeddruk

Wat zijn de super foods?
Bosbessen
Bosbessen zijn een populaire keuze onder de super foods. Ze zitten namelijk boordevol verschillende voordelen: antioxidanten, kalium, vitamine C en vitamine K. Eet u dagelijks bosbessen, dan verkleint u de kans op hart- en vaatziekten en bovendien beschermt de hersenen tegen aftakeling en stress.

Avocado’s
Avocado is een van de gezondste soorten fruit waarvoor u kunt kiezen. Avocado zit vol goede vetten en houdt het bloedsuikerspiegel in balans en bovendien gaat de huid hier prachtig van stralen.
Zowel vitame K als foliumzuur helpen om bloedklonten in de hersenen te voorkomen en cognitieve vaardigheden, zoals concentratie en het geheugen, te verbeteren. Het is rijk aan vitamine B en C, de vitamines die niet door het lichaam zelf worden aangemaakt, maar waar we er dagelijks wel genoeg van nodig hebben.

Groene thee
Voelt u ’s middags dat uw energieniveau lager worden, grijp dan niet snel naar de koffie, maar probeer een kop groene thee. Het is natuurlijk al lang bekend dat groene thee een uitstekend alternatief is voor koffie, en er zijn vele unieke merken beschikbaar die van elkaar verschillen. De aminozuur Theanine, dat in groene thee voorkomt, verbetert mentale alertheid en focus.

Oefeningen die de concentratie verbeteren
Online apps
Naast gezond eten is het belangrijk om het brein actief te houden en uit te dagen. U kunt uw brein vergelijken met een spier: hoe meer u het traint, hoe beter het wordt. Voor de smartphone zijn verschillende apps beschikbaar die u kunt downloaden. Door iedere dag 10 minuten lang een spel te spelen, kunt u uw concentratievermogen al verbeteren. Past u er wel voor op dat u niet te lang op uw telefoon kijkt. Het is belangrijk om uw mobiel vaak genoeg weg te leggen. Bovendien is een goede nachtrust, die verstoord kan worden door uw telefoon, een van de belangrijkste factoren voor een verbetering van de concentratie.

Traditionele spellen
U hoeft oefeningen niet alleen online te zoeken, maar kunt ook gezellig met vrienden aan de slag gaan. Twee spellen die tactiek, denkvermogen en strategieën combineren zijn denksporten als poker en schaken. Deze spellen zijn ideaal om de concentratie te verbeteren en zowel mentaal als sociaal actief te blijven.

Oefeningen uit de 1918
Zelfs in 1918 werkte men al aan het verbeteren van de concentratie. Zo bestonden er een aantal interessante oefeningen die blijkbaar hierbij bij helpen. Waaronder:
Zit 15 minuten lang stil op een stoel. Ga comfortabel zitten en probeer absoluut niet te bewegen. Probeer dit eerst 5 minuten vol te houden, en bouw dit vervolgens op naar 15 minuten.
Staar naar uw vingers: zit op een stoel met uw hoofd omhoog en kin vooruit. Beweeg uw arm omhoog totdat het op schouderhoogte staat, draai uw hoofd en staar naar uw vingers.

Het leven is tegenwoordig erg afleidend. Er moet aan zo veel dingen tegelijkertijd gedacht worden, dat het soms onvermijdelijk is om dingen te vergeten. Door positieve veranderingen toe te passen aan uw levensstijl, kunt u eraan werken om uw concentratie en andere cognitieve vaardigheden sterk te verbeteren.

Geplaatst door