Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Gezonder eten met notenpasta

Notenpasta is sinds enkele jaren ‘in’. Het wordt gezien als een soort superfood. En dat is het eigenlijk ook wel. Want notenpasta heeft heel veel voordelen ten opzichte van ander eten. Het is gezond en ook nog eens super lekker!

Lekkere notenpasta als beleg of spread

We kennen allemaal wel de bekende pindakaas uit de supermarkt. Dat is ook lekker, maar is helaas erg ongezond. Er zitten noten in, maar ook veel suikers en andere toevoegingen. Daarom is notenpasta een heel goed alternatief. Bij notenpasta is echt alleen gebruik gemaakt van noten. Er wordt verder op zijn hoogst een klein beetje zeezout toegevoegd om extra smaak te krijgen. Dat maakt notenpasta een heerlijk alternatief als beleg op brood of als spread op een cracker. Overigens is er ook speciale pindakaas die je vindt in winkels die notenpasta verkopen, waar geen toevoegingen aan zijn gedaan.

Wat is er zo gezond aan notenpasta?

Waarom wordt notenpasta ook wel onder de superfoods gerekend? Simpel: de pasta bestaat alleen uit fijngemalen noten. De enige vetten die erin zitten, zijn gezonde plantaardige vetten. Daarnaast wordt er geen suiker toegevoegd. De meeste Nederlanders eten veel te weinig noten en missen daarom veel goede voedingsstoffen, zoals omega-3 vetzuren. Door gebruik te maken van notenpasta krijg je alsnog voldoende noten binnen. Noten verlagen de cholesterolspiegel en ze helpen bij het afvallen. Hou je niet zo van een knabbelen op noten? Dan is notenpasta een prima alternatief in een gezonde leefstijl.

Notenpasta in gerechten gebruiken

Notenpasta is niet alleen geschikt voor op je boterham. Je kunt het ook verwerken in veel gerechten! Zo is het heel handig als je in een gerecht gemalen noten nodig hebt. Ook kun je hier een echte, mooie satésaus van maken zonder ongezonde toevoegingen. Notenpasta wordt ook vrij veel gebruikt in Indonesische gerechten, waar je ze anders zou moeten fijnwrijven in de vijzel. En natuurlijk is notenpasta ook veel gemakkelijker toe te voegen aan gezonde smoothies dan losse noten! Je ziet dat notenpasta in steeds meer gerechten wordt toegepast. Met name in rijstgerechten worden veel noten gebruikt.

Verschillende soorten notenpasta

Er zijn verschillende soorten notenpasta. Zo is er bijvoorbeeld amandelpasta, die erg lekker is in gebak. Hazelnootpasta leent zich goed als spread op crackers, terwijl cashewpasta geschikt is om te verwerken in rijstgerechten. Pindakaas (zonder toevoegingen) is perfect om satesaus van te maken en met walnotenpasta kun je je sladressing maken. Elke notenpasta heeft zijn eigen voor- en nadelen. Eigenlijk ontdek je de toepassingen het beste door ze zelf te proeven!

Notenpasta is een veelzijdig product dat gemakkelijk is in gebruik. Veel mensen houden best van gemalen noten, maar hebben geen zin om dat zelf te doen. Dan is zo’n pot notenpasta natuurlijk een stuk praktischer. Bovendien is het een goede en gezonde manier om meer noten te eten. Je moet wel altijd opletten of er toevoegingen zijn gedaan. In principe is de naam ‘notenpasta’ niet beschermd, dus er zijn ook aanbieders die er stiekem wel wat aan toevoegen.

Geplaatst door