Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Het nut van vitaminen

Sneeuw, regen, wind en koude temperaturen, je komt het allemaal tegen tijdens de winter. Het lijkt nog ver weg, maar voor je het weet staan de koude dagen weer voor de deur. Het innemen van voldoende vitaminen is dan erg belangrijk. Of dit nu is door het eten van bepaald voedsel of via aanvullende vitaminen maakt niet zoveel uit, maar zorg wel dat u voldoende binnenkrijgt!

1. Vitamine C
Vitamine C staat bekend als de weerstandsvitamine. Dat is niet zo gek want vitamine C speelt een belangrijke rol voor je weerstand. Het beïnvloedt namelijk de vorming van antilichamen, die van belang zijn voor het in stand houden van een gezond immuunsysteem. Maar naast de weerstand speelt het ook nog een rol in tal van andere processen in je lichaam..

2. Vitamine D
De meeste vitamine D maakt je huid aan met behulp van zonlicht. Tijdens de winter ervaren veel mensen een winterdip. Dat kan komen omdat de zon onvoldoende kracht heeft voor de aanmaak van vitamine D. Ook zijn we in de winter vaak warm gekleed en is alles bedekt met handschoenen, mutsen en sjaals. Zo heeft onze huid weinig kans om voldoende vitamine D op te nemen. Een aanvulling is dan zinvol..

3. Vitamine B
Alle acht B-vitaminen samen worden het vitamine B-complex genoemd. Deze spelen een grote rol in de energiehuishouding van het lichaam. Maar ook heeft elke B-vitamine een eigen taak in het lichaam. In de winterperiode wordt het laat licht en snel donker waardoor de energie om iets te doen na het werk soms ver te zoeken is. Vitamine B helpt je onder andere aan meer energie.

Weerstand en bloed
Vitamine B6, B11 en vitamine B12 zijn nodig voor de weerstand maar hebben ook een rol bij het maken van bloed.

Haar, huid en slijmvliezen
Vitamine B8 is goed voor je haar en samen met B2 en B3 ook voor je huid en slijmvliezen.

Zenuwen, hart en spijsvertering
B1, B2, B3 en B6 zijn alle vier van belang voor je zenuwen. B1 is ook goed voor je hart en spijsvertering en B2 is goed voor je ogen.

Denkvermogen en stofwisseling
Tot slot zijn vitamine B1, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur) en B12 goed voor het denkvermogen en spelen vitamine B5 en B6 nog een rol bij de stofwisseling en de productie van bepaalde hormonen.

4. Vitamine A
Vitamine A zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen en zo speelt het een rol bij de weerstand. Deze weerstandsvitamine is daarnaast ook nodig bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.

5. Vitamine E
Vitamine E is net als vitamine C een antioxidant en helpt je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. Daarnaast speelt het een rol bij het in stand houden van spier- en andere weefsels en de aanmaak van rode bloedcellen.

Zorg er voor dat u gezond de herfst / winter ingaat!

Geplaatst door