Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

7 tips voor gezonde recepten tijdens de feestmaanden

Health:
De feestdagen staan weer de deur. Veel gezelligheid, maar ook een flinke uitdaging om gezond te blijven eten.
Om je op weg te helpen volgen hier gezonde recepten tijdens de feestmaanden.

Geniet met mate
Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat het echt geen ramp is om tijdens de kerstdagen wat meer en ongezonder te eten dan je gewend bent. Maar let er wel op dat je niet doorslaat in de dagen/weken er om heen. 

Tip 1: kies voor eiwitrijke en vezelrijke recepten
Dat betekent gelukkig niet dat je de rest van weken op sla en komkommers moet leven. Er zijn namelijk genoeg gezonde recepten die heel lekker smaken.

Het is verstandig om te kiezen voor vezelrijke en eiwitrijke maaltijden waarvan je sneller vol zit. Dit kan bijvoorbeeld door meer groente toe te voegen aan een recept en witte pasta te vervangen voor volkoren pasta.  

Ben je op zoek naar lekkere en gezonde recepten. Op de volgende pagina vind je allerlei gezonde en eiwitrijke recepten.

Tip 2: Maak je eigen gezonde ijs
Een lekkere tiramisu tijdens de feestmaanden is een genot, maar vaak ook caloriebom. Maar gelukkig zijn er ook recepten met ijs die veel gezonder gezonder zijn.

Vries bijvoorbeeld een banaan in en meng dit vervolgens in de blender met kwark en diepvriesfruit. De banaan geeft een zoete en romige smaak.

Wist je dat er ook een gezonde variant bestaat van tiramisu? Bekijk hier het koolhydraatarme recept van tiramisu.

Tip 3: Gebruik gezonde vetten
Gebruik het liefst gezonde vetten, zoals olijfolie en braadvloeibaar (halvarine). Deze producten bevatten gezondere vetten dan bijvoorbeeld roomboter en margarine. Maar ook hier geldt: wees wel matig, gezien de vele calorieën die vet bevat.

Tip 4: Kies voor light producten
Kies liever voor lightproducten. Zoals kokomsmelk light of kookroom light. Deze bevatten minder calorieën dan gewone kookroom of kokosmelk. 

Tip 5: Maak je eigen saus
Wist je dat veel voorverpakte sauzen vaak veel zout, calorieën, verzadigd vet en suiker bevatten? De laatste tip is dan ook om je eigen saus te maken. Je kunt bijvoorbeeld zelf eenvoudig je eigen tomatensaus maken van tomatenblokjes met italiaanse kruiden en een kwart bouillonblokje. Gebruik het liefst wel de zoutarme bouillon.   

Tip 6: Gebruik veel (verse) kruiden en specerijen
Een gezonde manier om je recept meer smaak te geven is door kruiden en specerijen te gebruiken. 1 van mijn favoriete specerijenmelange is bijvoorbeeld die van Jonnie Boer. Kies bijvoorbeeld voor een curry madras of de garam masala en mix deze met kokosmelk light. Met wat groente en zilvervliesrijst of volkoren noodles heb je een gezond en heerlijk recept. Deze kruidenmelange kun je bijvoorbeeld bij de AH of Jumbo kopen.

Tip 7: Kies voor gezonde snacks
Ten slotte is het belangrijk om er geen gewoonte van te maken om ‘s avonds tijdens het tv kijken of netflixen nog wat te eten. Deze calorieën heeft het lichaam vaak helemaal niet meer nodig en kunnen er voor zorgen dat je aankomt in gewicht. Beperk zulke snackmomenten daarom tot één of twee keer per week. Het werkt vaak goed om hier voor jezelf duidelijke regels voor op te stellen.

Daarnaast hoef je tijdens zulke snackmomenten niet altijd chips of borrelnootjes te eten. Er zijn namelijk ook genoeg gezondere snacks die ook lekker smaken. Neem bijvoorbeeld de volgende recepten van geroosterde kikkererwten of appelchips. Ook snacktomaten en wortels zijn gezonde caloriearme snacks.

Geplaatst door