Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Drie tips om gezond te blijven ondanks een kantoorbaan

Onze voorouders in de prehistorie hadden geen supermarkten om tassen vol voedsel in te kunnen slaan. Ze gingen op jacht en vingen zo hun eigen voedsel. Soms werd een dier ten prooi gemaakt en vervolgens geslacht. Een andere keer werden bessen, paddenstoelen of andere gaven van de natuur verzameld. Deze oermensen bouwden zelf hun eigen hutten, waarmee ze een onderkomen hadden voor de nacht. Ze waren dus eigenlijk de hele dag in touw. Hoe anders is dat tegenwoordig! We zitten acht uur per dag op kantoor, rijden in de auto naar huis en krijgen een maaltijd voorgeschoteld die iemand al voor ons heeft gekookt. Soms volgt er dan nog wel een uurtje sportschool, maar dat weegt eigenlijk niet op tegen de grote mate van beweging die de mens vroeger had. Hoe zorg je ervoor dat je ook met een kantoorbaan een gezond leven kunt leiden? We geven je drie tips!

Wandel jezelf fit

Heb je lunchpauze, gebruik die dan voor een deel om een wandeling te maken. Het helpt tegen stress, voorkomt dat je te veel toeneemt in gewicht en houdt zowel lichaam als geest soepel en gezond. Je zult vanzelf merken dat een dagelijkse wandeling ertoe leidt dat je jezelf veel fitter gaat voelen en daarmee voorkom je dat een bezoek aan de arboarts noodzakelijk wordt. Ben je in de gelegenheid om je eigen werktijden in te delen? Trek dan gerust wat meer tijd uit voor die wandeling. Je bereikt daarmee een mooie balans tussen stilzitten en bewegen. Als je er dan ook nog voor kiest om – waar mogelijk – lopend of op de fiets naar je werk te gaan, ben je echt goed bezig.

Drink de hele dag door water

Zegt de term dehydratatie je iets? Dat verschijnsel treedt op wanneer we niet voldoende drinken. Koop een karaf met een inhoud van twee liter water en giet die aan het begin van je werkdag vol. Wen jezelf aan om de inhoud ervan geheel op te drinken gedurende je werkdag. Vaak drinken mensen onvoldoende, waardoor het lichaam niet optimaal kan functioneren.

Stop met tussendoortjes

Je collega van inkoop is jarig en een doos met gebak gaat rond. Een paar uur later deelt iemand zelfgebakken cakejes uit. Weer wat later wordt je een snoepje aangeboden. Stop met deze ongezonde eetgewoonten. Houd het liever gewoon bij je eigen verantwoord gekozen voeding.

Geplaatst door