Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Snel een slank figuur door op de spinningfiets te springen?

Een spinningfiets is ideaal om thuis al fietsend aan je spieropbouw, conditie en gezondheid te werken.

Het kan ook een oplossing bieden voor de echte fietsliefhebbers, mountainbikers of wielrenners om in de winter door te gaan. Hoewel hier dan meestal een fietstrainer voor wordt gebruikt.

Maar kan je ook snel afvallen met een spinningfiets?
Dat is zeker mogelijk, we gaan er hieronder verder op in.

Je kan ook een spinningfiets kopen wanneer je niet wilt afvallen maar juist sterker en gezonder wilt worden. We laten je daarom ook zien waarom het een goed fitnessapparaat is om te gebruiken.

Wat is spinning?

Het is allemaal gestart in Amerika, waar in de 90’er jaren de introductie van de spinningfiets plaatsvond. Spinning is Engels voor “draaien”, waarbij deze benaming toepasselijk wordt voor het ronddraaien van het wiel op de spinningfiets. Je doet dit op een soort trainer, die verder op elke willekeurige plek geplaatst kan worden.

De term spinning wordt niet altijd gebruikt door sportscholen, gezien het een beschermde merknaam is. Vaak hoor je dan ook wel eens termen als cycling, of indoor cycling wat dus feitelijk op spinning neerkomt.

Spinningfietsen zijn voorzien van een vliegwiel en beschikken verder over veel verschillende soorten instellingen. Zo kan je het zadel op hoogte instellen, maar ook de afstand van het stuur veranderen. Daarbij maak je vaak gebruik van meerdere trainingsprogramma’s en heeft een spinningfiets ook vaak een hartslagmeter.

Hiermee biedt het je dus een optimale fietstraining die jij op elke willekeurige locatie kan uitvoeren (thuis of sportschool).

Trainen op de spinningfiets

Je kan het beste gebruik maken van spinningtechnieken, zoals je hier kan vinden, tijdens je spintraining. Geleidelijk de intensiviteit opbouwen in het begin is ook belangrijk.

Ga je lessen volgen dan doe je dit meestal in een klas onder leiding van een spinninginstructeur. Na een goede opwarming geeft deze tijdens de les aan wanneer je een “high intensity tussensprint” moet doen, of op je trappers moet gaan staan. Verder zal de instructeur je (vaak met wat opzwepende muziek en ondersteuning van een microfoon) motiveren. Het is leuk om in een klas samen met zijn allen te spinnen. Je kan ook zelf een spinningfiets kopen, of erbij gebruiken ter afwisseling.

De trainingen duren gemiddeld tussen de 30 en 40 minuten, waarna ook nog een cooling down volgt. Daarna kunnen er nog wat rek- strekwerk worden gedaan indien gewenst. Drink ook genoeg water na je spintraining.

Spinningfiets en afvallen

Spinning is een conditiesport, oftewel cardio genoemd. Hiermee kan je dus zeker snel afvallen, zolang je maar niet denkt na 1 spintraining klaar te zijn. Je zal het minimaal een paar keer per week moeten doen. Zo ga je namelijk ook echt de resultaten ervan ervaren en zien.

Het voordeel is wel dat wanneer je een paar weken op weg bent, je steeds meer motivatie krijgt. Je bent namelijk fitter en energieker, iets wat je ook terug gaat zien in alles wat je doet in het dagelijkse leven.

Ga je een spinfietskopen of starten met spinninglessen bij een sportschool, om af te vallen? Zorg er dan ook voor dat je gezonder gaat eten en probeer iets te consuminderen. Dit is namelijk voor het grootste deel verantwoordelijk voor vetverbranding. Stap daarbij regelmatig op de spinningfiets (probeer 2 of 3 keer per week) en je mooie figuurtje komt eraan.

Overige gezondheidsvoordelen van een spinningfiets

Je bouwt met name heel veel conditie op, maar werkt ook aan grote en sterke spieren. Bij deze vorm van cardio is het wellicht bijzaak, maar bij intensieve trainingen en veel weerstand neemt ook je spiermassa toe. Je zal met name je benen en billen voorzien van een flinke workout. Daarbij train je ook rug- en buikspieren.

Verder vergroot je jouw longinhoud, wordt je bloedsomloop verbetert en versterk je ook de hart- en bloedvaten met je trainingen.

Maar bouw het dus altijd langzaam op wanneer je een beginner bent op de spinningfiets. En verleg je grenzen elke keer een klein beetje.

Zit je al vaak op de spinningfiets, dan kan je zelf kijken bij welk niveau je instapt waarbij je jouw grenzen gaat verleggen.

Top 10 spinningfietsen

Een goede keuze maken voor een spinningfiets kan voor een beginner wellicht lastig zijn. De echte pro’s moeten hiervoor soms zelfs goed vergelijken, maar weten wel meer waarnaar ze op zoek zijn. Je kan hiervoor kijken naar welke het beste uit de test komen, zoals deze 10 fietsen.

Hierin vind je de beste en meest populaire spinningfietsen, waardoor een keuze maken makkelijker wordt. Vergelijk ze en kijk welke voor jou het beste is!

Denk hierbij na over wat je budget is, waarvoor je hem wilt gebruiken en hoe lang je ermee wilt doen. Zo kan je voor een basismodel of een echte professionele spinningfiets kiezen.

Samengevat

Nederland is echt een fietsland en er wordt dan ook vaak de link gelegd naar spinningfietsen voor indoor gebruik. Het levert veel gezondheidsvoordelen op, je wordt er sterker van, krijgt meer conditie en helpt tijdens het afvallen.

Een spinningfiets kopen kan (zeker wanneer je langer dan een paar maandjes wilt gaan spinnen) voordeliger zijn dan een sportabonnement. Wil je echter gezellig samen fietsen, dan is het leuker om lessen te gaan volgen.

De combinatie is natuurlijk ook een goede mogelijkheid. Waarbij je lessen neemt en zo af en toe ook zelf op de spinningfiets stapt, de keuze is aan jou!

Geplaatst door