Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

7 redenen waarom je die laatste kilo’s niet kwijtraakt

Je gaat al maanden naar de sportschool, je houdt je aan een strikt dieet en je zit bijna op je streefgewicht. Maar die laatste paar kilo’s lijk je maar niet kwijt te raken. Hoe dan?! Dit kunnen de 7 redenen zijn waarom het afslanken niet meer lukt.

  1. Je slaat maaltijden over

Het ontbijt overslaan omdat dit weer calorieën scheelt. Veel mensen doen het, maar het zorgt er alleen maar voor dat je rond de lunch (en misschien al daarvoor) onbewust meer gaat eten. Een proteïnerijk ontbijt helpt om je stofwisseling op gang te krijgen, vult goed waardoor je niet gaat snacken en is de basis voor een goed begin van de dag.

  1. Je doet alleen aan cardio

Cardio is dé manier om aan je conditie te werken en calorieën te verbranden, maar je kweekt er geen spieren mee. En juist spieren zorgen ervoor dat je stofwisseling omhoog gaat en je meer calorieën verbrand. Tijd dus om die crosstrainer in te ruilen voor de nodige krachttraining. En geen zorgen: je verandert echt niet direct in een bodybuilder.

  1. Je sportroutine blijft hetzelfde

Volg je elke week dezelfde groepsles en ben je altijd te vinden op dezelfde fitnessapparaten? Je lichaam went na een tijdje aan een bepaalde intensiteit qua sporten. Tijd dus voor verandering. Niet alleen goed voor die laatste kilo’s, het zorgt er ook voor dat het sporten leuk en uitdagend blijft.

  1. Je drinkt je calorieën

Een latte macchiato met karamel en suiker is natuurlijk superlekker (en zorgt voor een fijne cafeïneshot ’s ochtends vroeg), maar is ook een ware calorieënbom. Kies dus liever voor zwart of verruil het suikerklontje voor een zoetje als je echt niet zonder kunt. Iets minder gehecht aan je cafeïne? Uit onderzoek is gebleken dat mensen die groene thee drinken een lager BMI en minder lichaamsvet hebben. Drink dus eens wat vaker thee en water en laat calorierijke drankjes zoals alcohol (een glaasje wijn bevat al snel 70 calorieën), frisdrank en sapjes achterwege.

  1. Je slaapt onvoldoende

Slaapgebrek? Te weinig slaapt kan zorgen voor hormonale onevenwichtigheden waardoor je metabolisme van slag raakt. Het resultaat? Vaker honger, verminderd gevoel van volheid en je eetlust gaat omhoog. Bovendien zorgt een verstoord metabolisme ervoor dat je lichaam koolhydraten gaat opslaan in plaats van omzet in energie.

  1. Je eet alleen maar light producten

De voedselindustrie is een bitch. Je denkt gezonde keuzes te maken als je voor light producten kiest, maar niets is minder waar. Veel light producten bevatten namelijk nog steeds veel calorieën. Kijk dus liever naar de voedingswaardedeclaratie op de verpakking. Hierin staat per portie het totaal aantal kilocalorieën.

  1. Je bent gestresst

Aan het stressen over die laatste kilo’s? Stop ermee, want stress belemmert je bij het afslanken. Stress zorgt namelijk voor de aanmaak van hormonen die onder meer invloed hebben op je stofwisseling en hoe veel honger je hebt. Probeer dus wat vaker te relaxen en wees trots op de kilo’s die je al wél kwijt bent.

Geplaatst door