Fietsen of hardlopen? De voordelen van fietsen op een rij!

Steeds meer mensen in Nederland worden zich bewust van de gezondheidsvoordelen van sporten. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat tweederde van de Nederlanders voldoende beweegt. Dit is ook wel nodig, om al het stilzitten achter het bureau te compenseren. Een van de populairste sporten zijn hardlopen en fietsen – toegankelijk, goedkoop en ook goed te doen zonder de noodzaak dezelfde genen als Usain Bolt of Tom Dumoulin te bezitten.

Maar welke van de twee geliefde sporten kun je beter beoefenen? Het is natuurlijk altijd het beste de sport te beoefen die je het liefst doet (en daarom dus ook blijft doen zonder dat het als een verplichting voelt), maar toch heeft fietsen een aantal voordelen ten opzichte van hardlopen. Hoewel je voor hardlopen minder spullen nodig hebt en het beter te beoefenen is met slecht weer, is wielrennen gemakkelijker om mee te beginnen en leidt het minder vaak tot blessures. Het is even een investering in het begin, maar je kunt vaak voor een goede prijs een tweedehandsfiets aanschaffen, of je eigen oude fiets simpelweg verbeteren met een aantal nieuwe fietsonderdelen.

1. Minder blessures
Het allergrootste voordeel van fietsen is dat je veel minder kans hebt op blessures dan bij hardlopen. Renners krijgen zowel tijdens als na het lopen vaak pijn aan hun spieren – vermoeide, geïrriteerde en ontstoken spieren zijn eerder regel dan uitzondering. Ook rug, enkels en knieën zijn vaak de dupe. In 2014 alleen al liepen meer dan 700.000 hardlopers een blessure op. Bij wielrenners zijn blessures bijna afwezig. Bovendien concluderen meerdere studies dat wielrennen de kans op hardklachten een stuk verminderd.

2. Afvallen
Hoewel beide sporten goed zijn om gewicht te verliezen, is fietsen een eenvoudigere keuze. Bij hardlopen verbrand je meer calorieën in korte tijd, maar fietsen in veel langer uit te houden. Het is een duurzame uithoudingsvermogen sport, die je ook zonder conditie twee uur volhoudt. Het is eenvoudiger om te beginnen met fietsen dan hardlopen, omdat het minder oefening vergt voordat je voor langere tijd de weg op kunt en het veel minder blessuregevoelig is. Het is voor jou de keus of je voor kort en krachtig gaat of voor lang en comfortabel.

3. Vrijheid
Er geeft niets zo’n vrij gevoel als op je racefiets stappen en kijken waar je eindigt. Je kunt op een dag grote afstanden afleggen, waardoor fietsen je de kans geef een nieuwe regio te ontdekken of zelfs naar een andere stad te fietsen. Je geniet de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, af te stappen bij een leuk café en veel te zien in korte tijd. Bovendien kun je lekker snel de heuvels afgaan en je doorzettingsvermogen testen als je uphill gaat.

4. Milieu
Aangezien je met de fiets flinke kilometers kunt maken, is het voor velen een transportmiddel. In plaats van de auto te pakken, nemen mensen de fiets naar werk, om vrienden te bezoeken of om boodschappen te doen. Erg goed voor het milieu dus! Fietsen van Den Haag naar Amsterdam kan prima; rennend is dit wellicht iets te ambitieus.

Dus, ben je er klaar voor om de wereld te ontdekken vanaf de fiets? Lekker fit worden, afvallen en een stukje van de wereld zien, terwijl je het milieu met rust laat. Als je nog op zoek bent naar een nieuwe fiets, kijk dan eens bij de online fietsenwinkel Bikester.nl.

Geplaatst door