Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Wat zijn E Liquids?

E liquids is de Engelse benaming voor de vloeistoffen die je in een elektronische sigaret stopt. Maar als je begint met het roken van een e-sigaret moet je wel weten wat e liquids precies zijn. De e-sigaret is bedacht om verstokte rokers te helpen bij het stoppen met roken. Het stoppen houdt in dat je stopt met het roken van tabak en de (slechte) ingrediënten in die tabak, zoals nicotine. Nicotine is een toxine en zorgt voor het verslavende deel van tabak. E liquids zijn een essentieel onderdeel van de e-sigaret.

E liquids en nicotine

De vloeistoffen of e liquids die je in je e-sigaret stopt bevatten veel, weinig of helemaal geen nicotine meer. Voorkeur verdient uiteraard om geen nicotine te gebruiken. Het roken zelf is hierdoor aantrekkelijker geworden. Het roken van een e-sigaret heeft zelfs een eigen naam, vaping. Vaping is steeds meer een sociaal gebeuren aan het worden. Beter is om uiteraard helemaal te stoppen, maar Vaping zonder nicotine is een goed alternatief voor het traditionele roken. E liquids zijn te krijgen in veel verschillende smaken, van de klassieke tabakssmaak, met een (kleine) hoeveelheid nicotine tot en met bijvoorbeeld een aardbeien-milkshake smaak.

Hoeveelheid

Kies bij de e liquid een smaak die je lekker vindt en kies dan een gehalte aan nicotine. E liquids met een hoog nicotinegehalte zitten in kleinere flesje, minder dan 30 ml. En de e liquids met minder nicotine zit in een wat grotere flesjes (30 ml en meer). Het nicotinegehalte is afhankelijk van de behoefte van de gebruiker. Er zijn wel wat algemene aanbevelingen ten aanzien van het vermogen:

  • Hogere nicotinegehalte: 12 tot 60 mg werkt het best in een e-sigaret met lager vermogen.
  • Middelmatig nicotinegehalte: 6 tot 12 mg, kan met een iets hoger vermogen, maar dat hoeft niet.
  • Lagere nicotine: 0 tot 6 mg; dit werkt het best met een hoger vermogen.

Weet je niet precies welk nicotinegehalte voor jou het meest geschikt is, bepaal dan zelf hoeveel sigaretten je normaal gerookt hebt, dus hoeveel nicotine je gewend bent. Was je een zware, lichte of een recreatieve roker? Een e liquid met een extra hoog nicotinegehalte voel je het snelst en kan daardoor een intensere ervaring zijn. Bij een lagere dosis nicotine duurt het vaak iets langer om iets te voelen, dit normaal gesproken een minder intense ervaring. Zodra je weet of je een laag, gemiddelde of hoog nicotine gehalte wilt in je e-liquid, start dan op het laagste niveau hierbinnen en beoordeel het effect. Zorg er wel voor dat het vermogen van de e-sigaret geschikt is voor het nicotinegehalte.

Informatie

Wees altijd alert en bewust van je gezondheid. Laat je dus goed informeren door betrouwbare verkopers. Als je nogrmaal gewend was aan veel nicotine en je vervolgens wilt stoppen met roken kunnen e liquids en de e-sigaret een uitkomst bieden. Het is wel verstandig om eerst te overleggen met je huisarts over het veilig en tijdig verlagen van het nicotinegehalte van je e liquid.

Geplaatst door