Tips tegen een herfstdip

Met de herfst komt ook de regen, vallende blaadjes, ’s avonds vroeger donker, ’s ochtends later licht.. Voor veel mensen is de overgang van zomer naar herfst niet echt prettig.

Een aantal mensen kan serieus last krijgen van een herfst- of winterdip. U voelt zich lusteloos, moe en somber. Het lijkt alsof u de hele dag zou kunnen slapen want u bent nooit uitgerust, ook niet na 8 uur slaap. Gelukkig gaan deze periodes ook weer over, al is het natuurlijk wel erg vervelend op het moment dat u er last van heeft.

Hieronder vindt u een aantal tips die u zouden kunnen helpen in deze onprettige periode.

Licht
Het menselijk lichaam heeft natuurlijk daglicht nodig om ons wakker, stressbestendig en scherp te houden.  In de herfst neemt de hoeveelheid natuurlijk daglicht af omdat de dagen korten zijn. Dit verlies kunt u compenseren door elke dag een wandeling te maken van 30 minuten (of langer). Wanneer u werkt zou de lunchpauze een perfect moment zijn voor uw dagelijkse portie natuurlijk daglicht.

Winterkost
(Fruit)salades worden in de winter geruild voor stamppotten en vlees. Stevige kost is nodig, ook bij het ontbijt! Dierlijke proteïnen zorgen er voor dat we ons wakker, stressbestendig en scherp houden.

Hygiënische slaap
Maak uw slaapkamer helemaal donker zodra u gaat slapen. ’s Nachts wordt er dan voldoende melatonine (slaaphormoon) aangemaakt. Eet of drink twee uur voordat u gaat slapen niets. Anders moet uw spijsverteringsstelsel gaan werken en dit kost energie. Ga elke dag om dezelfde tijd naar bed, ook wanneer het geen winter is heeft dit een positief effect.

Stop energievreters
Suikers in koek en frisdrank geven u een snelle energieboost maar deze verdwijnt ook weer heel snel, en zorgen ervoor dat u zich uitgeput voelt. Dit geldt ook voor cafeïne in cola, koffie, chocolade en thee. Deze dranken zorgen voor adrenaline maar ook voor een energiedip naderhand.

Regelmaat
Wanneer u onregelmatig eet en slaapt raakt uw stofwisseling uit evenwicht. En wie zijn energieniveau op peil wilt houden heeft een evenwichtige stofwisseling nodig!

Beweeg!
Recreatief sporten is heilzaam voor lichaam én geest. Het werkt rustgevend en geeft u energie. U kunt beter niet sporten tot het uiterste, dit werkt juist negatief.  Ook meditatie (yoga, tai chi) werkt ontspannend en geeft u energie!

Geplaatst door