Menu
Coronavirus

Nederlands medicijn tegen corona mogelijk over een halfjaar beschikbaar

Universiteit Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam hebben goede hoop dat ze het medicijn tegen het corona virus hebben gevonden. Onderzoeksleider Berend Jan Bosch claimt antilichamen gevonden te hebben die werkt tegen het coronavirus en SARS. Er moeten nog veel stappen genomen worden maar ze staan er positief in. Als alles goed verloopt en het uit onderzoeken goed blijkt te werken kan het medicijn binnen 6 maanden toegediend worden aan patiënten.

Antilichaam 47D11

Het antilichaam zal zicht binden aan het virus, het immuunsysteem zal de antilichamen herkennen en zal het doel vernietigen. Het werkt dus als een medicijn en het is geen vaccin. Bij mensen die het virus hebben kan het er voor zorgen dat het niet verder in het lichaam gaat verspreiden. Een ziekenhuis opname kan daardoor voorkomen worden en de zorg wordt hierdoor ontlast.

In Israël claimen ze ook een antilichaam gevonden te hebben of het beter is dan die van Nederland is onbekend. Onderzoekers juichen dit alleen maar toe, hoe meer antistoffen hoe meer kans er is om het beste medicijn te ontwikkelen.

Ebolamiddel Remdesivir

Er is tot nu toe nog geen medicijn ontwikkeld dat specifiek tegen corona werkt. Een studie toont aan dat het ebolamiddel Remdesivir een positief effect een op coronapatiënten. De behandelduur zou met dit middel een aantal dagen korter zijn dan zonder. Waar mensen normaal 14 dagen ziek zijn kunnen deze mensen binnen 10 dagen beter zijn en daarna minder last hebben van klachten. Er is daarom besloten om het middel breder toe te passen in ziekenhuizen in Amerika maar ook in Europa. Het medicijn is alleen beperkt beschikbaar en is in handen van een Amerikaans bedrijf. De Amerikaanse overheid bepaald hoeveel Remdesivir er over de wereld verdeeld wordt.

Lees het hele artikel op het AD.