Health Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Minder voor de hand liggende verzekeringen

Vanaf je achttiende is het verplicht om bepaalde verzekeringen af te sluiten, dit doet de overheid voor je eigen veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverzekering of een verzekering als je in het bezit raakt van een voertuig, maar zijn dit de enige verzekeringen die belangrijk zijn? In Nederland zijn veel verzekeringsmaatschappijen voor bijna alles, maar de meeste mensen krijgen bepaalde verzekeringen nooit aangeboden. Een gevaar ligt in een klein hoekje en als je hiervoor niet verzekerd bent, kunnen de kosten hoog oplopen.

Hoe weet je zeker dat je bijna alle gevaren ingedekt hebt?

In Nederland zijn veel verschillende verzekeringen, maar er zijn niet veel verplichte verzekeringen. Neem daarom de tijd en ga op onderzoek uit of je alle verplichte verzekeringen achter de hand hebt. Een zorgverzekering wordt veelal automatisch afgesloten en de meeste zijn hier dus niet van op de hoogte. Overige verzekeringen kun je alleen onderling met verzekeraars afsluiten, hiervoor ben je dus vaak op de hoogte. Zet jouw uitgaven op een rijtje en kijk waar je geld naartoe gaat, alleen op deze manier kom je erachter of je voor bepaalde gevaren ingedekt staat. Voorwerpen die je in het dagelijks leven bewust of onbewust gebruikt, zijn meestal geregistreerd in een systeem. Denk bijvoorbeeld aan een huis, auto of de gezondheid van iemand. Als je volwassene wordt moet dit allemaal bijgehouden worden, ook omdat je in de toekomst kan besparen op veel verzekeringen.

Bij welke verzekeraars zijn welke verzekeringen mogelijk?

Verplichte verzekeringen van een volwassene worden automatisch overgenomen van familieleden. Als je dus niet meer weet voor welke verzekeraar je aangesloten staat, kun je het altijd nog aan jouw familie vragen. Iedere verzekeraar is vooral gericht op een bepaalde sector, maar de meeste verzekeringen vind je terug bij nationale banken. Bij minder voor de hand liggende verzekeringen moet je meestal terecht bij speciale instellingen. Voor jouw eigen veiligheid in het verkeer is de ANWB bijvoorbeeld een voor de hand liggende verzekering, maar heb je ook weleens nagedacht over een overstroming of uitvaart? De meeste mensen denken niet aan zulke aspecten, omdat de kans hierop zeer klein is of omdat ze het niet mee gaan maken. Toch heeft zo’n kleine verzekering een grote waarde, ook omdat de premies veelal erg minimaal zijn.

Wat zijn aan te raden verzekeringen?

Hoe groter de risico’s, hoe groter de waarde van een verzekering wordt. Een overstromingsverzekering zal bijvoorbeeld niet ge├»nteresseerd zijn voor iemand in Limburg, maar voor iemand aan de kust is dit wel belangrijk. Ook een uitvaartverzekering is zo’n kleine verzekering met veel meerwaarde. De kosten voor een uitvaart zijn groot en je wilt natuurlijk niet dat jouw nabestaanden daar veel geld aan willen uitgeven. Neem een kijkje op overstappen.nl om uitvaartverzekeringen te vergelijken. Of wat dacht je bijvoorbeeld van een bepaald object dat zeer waardevol is voor jou, een accessoire met waarde is nou eenmaal aantrekkelijk voor diefstal. Ook voor deze kleine dingen is een verzekering met een bepaalde premie af te sluiten, dus vergelijk meerdere verzekeraars op het internet voor de beste keuze.

Geplaatst door