Hoe ouder de bestuurder, hoe ouder de auto. Of niet?

Een andere auto kopen: ga je voor een tweedehands auto of een gloednieuw exemplaar? Onderzoek van Independer in de eerste helft van 2017 laat zien dat mensen boven de 40 jaar vaker een nieuwe auto kiezen. De Renault Clio is het populairst, op de voet gevolgd door de Kia Picanto en de Renault Captur.

Drie keer zo vaak een splinternieuwe auto
Uit het onderzoek van Independer blijkt dat 4,7% van de bestuurders tussen de 41 en 70 jaar koos voor een auto uit het bouwjaar 2016 en 2017. Bij de groep van 21 tot 40 jaar is dit slechts 1,5%. Mensen boven de 40 jaar kiezen dus ruim drie keer zo vaak voor een spiksplinternieuwe auto.

Waarom mensen boven de 40 voor een nieuwe auto gaan
Maar waarom kiezen mensen tussen de 41 en 70 jaar vaker voor een nieuwe auto? Hier zijn meerdere redenen voor aan te wijzen:

  • Een nieuwe auto vraagt minder onderhoud en vaak is hij zuiniger in gebruik. Dit biedt meer zekerheid en houdt de vaste lasten laag. Het lijkt erop dat veertigplussers deze zekerheid en comfort hoger op hun lijstje hebben staan dan mensen onder de 40.
  • Mensen van boven de 40 verdienen over het algemeen meer dan ze tien jaar daarvoor deden. Ook hebben ze vaak gespaard. Daarbij is het een periode waarin eventuele kinderen het huis uitgaan en de maandelijkse vasten dalen. Een nieuwe auto kan dan een goede investering voor de toekomst zijn.
  • Veertigplussers hebben vaak aardig wat schadevrije jaren opgebouwd. Daardoor betalen ze minder premie voor hun autoverzekering. Die besparing kunnen zij gebruiken voor een nieuwe auto.

Past je autoverzekering eigenlijk nog bij je?
Dit lijkt een vreemde vraag, maar zelfs als je geen nieuwe auto koopt is het verstandig om af en toe te checken of je autoverzekering nog bij je past. Want als je leven verandert, verandert de dekking van je autoverzekering helaas niet met je mee. Ben je bijvoorbeeld verhuisd of gestopt met werken? Rijd je minder kilometers? Of heb je sinds kort één of meerdere (klein)kinderen bij je op de achterbank? Dan is het belangrijk om te controleren of je nog de juiste dekking hebt.

Autoverzekering vergelijken: vijf handige tips
Autoverzekeringen vergelijken is gelukkig niet moeilijk. Bij Independer zie je in een paar minuten wat voor jou de beste autoverzekering is. Houd hierbij rekening met de volgende tips:

1. De dekking die het best bij je past
Er zijn meerdere type autoverzekeringen met verschillende dekkingen. Maar niet alle verzekeringen passen bij jouw auto en levenssituatie. Bij Independer vergelijk je 75 autoverzekeringen van 50 verzekeraars. En als je wilt, kun je ook meteen afsluiten.

2. Nieuwwaarderegeling bij je autoverzekering
Voor een nieuwe auto is de nieuwwaarderegeling misschien interessant. Hiermee krijg je bij total loss of diefstal in de eerste 3 jaar de volledige nieuwwaarde terug. Als je bij Independer een vergelijking van autoverzekeringen maakt, kun je onder het kopje ‘dekking’ zien of de verzekeraar een nieuwwaarderegeling heeft. En of deze regeling 1, 2 of 3 jaar geldt.

3. Kies de juiste pechhulpverzekering
Bij het kopen van een nieuwe auto krijg je er bij de dealer vaak één of meerdere jaren pechhulp bij. Vraag na bij je dealer na of dit zo is, wat de dekking is en hoe lang deze pechhulpverzekering geldt. Als dit overeenkomt met je wensen, kun je eventuele andere pechhulpverzekeringen stopzetten om te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent.

4. Sluit je autoverzekering af voordat je je auto ophaalt
Je nieuwe autoverzekering moet ingaan voordat de auto op je naam staat. Maak de autoverzekering dus in orde vóórdat je je nieuwe auto ophaalt bij de dealer.

5. Je oude verzekering opgezegd?
Als je je auto hebt verkocht, kun je de verzekering vanaf dat moment stopzetten. Vervolgens moet je een vrijwaringsbewijs naar je verzekeraar sturen. Dit is een bewijs dat de auto niet meer op je naam staat. Je krijgt dit bewijs als je je auto verkoopt of naar de sloop brengt.

Heb je een vraag over je autoverzekering? Bij Independer staan meer dan 40 auto-experts voor je klaar die je er graag meer over vertellen. En je kunt ze elke dag bellen op 035 – 626 55 44.

Geplaatst door