Hoe gezond ben je nu echt?

Gezond leven, we weten allemaal hoe het moet. Minimaal een half uur per dag bewegen, voldoende groente en fruit eten, niet roken en het aantal glazen alcohol per week beperkt houden. Maar hoe weet je nu of je door het gezond leven ook daadwerkelijk gezond bent? Test hiervoor je BMI, vetpercentage, lichamelijke conditie en het zuurstofgehalte in je bloed. Hoe je dit doet lees je hieronder. 

BMI en vetpercentage berekenen

Een van de meest voorkomende en eenvoudige methode om te meten of het gezond leven haar vruchten afwerpt is het berekenen van je BMI. BMI staat voor Body Mass Index en geeft een schatting of je gewicht zich goed verhoudt ten opzichte van je lengte. Naast je BMI kun je ook je vetpercentage berekenen op internet met een speciale calculator. Echter is een calculator op internet minder betrouwbaar. De beste methode om je vetpercentage te meten is aan de hand van een huidplooimeting.

Conditietest

De lichamelijke conditie bepaalt hoe fit je bent en hoe lang je intensieve inspanningen kunt volhouden. Een goede conditie maakt de kans op kwalen en ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes kleiner. Door het uitvoeren van conditietesten meet je je conditie. Hierbij wordt gemeten hoeveel zuurstof je maximaal opneemt. Hoe hoger de zuurstofopname, des te beter je conditie. Een conditietest laten uitvoeren kan onder andere in sportscholen en ziekenhuizen.

Zuurstofpercentage in je bloed

Heb je te weinig zuurstof in je bloed, dan gaat het functioneren van je spieren achteruit en het is tevens ongezond voor je organen. Het meten van het zuurstofpercentage in je bloed is dus ook een techniek om je gezondheid te meten. Met behulp van een saturatiemeter bepaal je eenvoudig de hoeveelheid zuurstof in je bloed.

Hoe werkt een saturatiemeter?

Een saturatiemeter is een medisch instrument waarmee de hoeveelheid zuurstof in het bloed wordt bepaald. Saturatiemeters kun je eenvoudig zelf aanschaffen, ze zijn er in verschillende uitvoeringen en prijsklassen en het apparaat is gemakkelijk in gebruik. Plaats de saturatiemeter om de wijsvinger en druk op start. Binnen enkele seconden staat de uitslag in percentage op het scherm. Om problemen te voorkomen is het verstandig om het zuurstofpercentage regelmatig te meten.

Meten of je gezond bent is dus niet meer zo ingewikkeld. Er hoeft geen arts meer aan te pas te komen, want tegenwoordig kun je veel dingen eenvoudig zelf. Uiteraard blijft het wel belangrijk om bij lang aanhoudende klachten of twijfel je huisarts te raadplegen.

Geplaatst door