Menu
Gezin

Het effect van een huisdier op de gezondheid

Meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. Dit dieren kunnen honden, katten, vissen of zelfs slangen zijn en de baasjes zijn jonge kinderen tot hoogbejaarden waaruit blijkt dat huisdieren een steeds belangrijker onderdeel worden van het gezin. Maar wat zijn nu de effecten van het hebben van een huisdier op de gezondheid van mensen. We verdelen het woord gezondheid in tweeën. Fysieke gezondheid en geestelijke gezondheid.

Geestelijke gezondheid
Voor mensen bij wie het leven niet is gegaan zoals men hoopt en die zich in een moeilijke sociale positie bevinden, kan een huisdier zoals een hond of kat een houvast zijn. Het kunnen zorgen voor het dier, er goed mee om kunnen gaan en het succes dat men met het dier heeft kunnen de eigenaar een gevoel van eigenwaarde geven als alle andere dingen lijken te mislukken.

De positieve effecten die mensen ondervinden van het hebben van een huisdier zijn groter naarmate zij meer aan hun huisdier gehecht zijn.

Negatieve gevolgen van een huisdier kan zijn er ook. Er zijn huisdiereigenaren die het hebben van een huisdier op lange termijn zien als een belasting. Een hond moet bijvoorbeeld op geregelde tijden hondenvoer krijgen en uitgelaten moet worden. Het ziek zijn en overlijden van een huisdier is stressvol en kan in sommige gevallen zorgen voor depressiviteit doordat baasjes enorm emotioneel gehecht raken aan hun huisdier.

Fysieke gezondheid
Uit diverse onderzoeken blijkt dat huisdieren gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van mensen. In een onderzoek bleek de overlevingskans na een hartaanval bij mensen met een huisdier (vooral als dit een hond was) aanzienlijk groter dan bij mensen zonder huisdier. Ook verlaagt het hebben van een huisdier de bloeddruk en het cholesterolgehalte en blijkt de aanwezigheid van een huisdier effectiever te zijn om stresseffecten op hart- en bloedvaten tegen te gaan dan aanwezigheid van een menselijke vriend of partner. Voor kinderen kan opgroeien met huisdieren de kans op een allergie voor dieren verkleinen. Ook blijkt het hebben van een huisdier ervoor te zorgen dat de bloeddruk bij stressvolle gebeurtenissen lager blijft. Nieuwe eigenaars van een hond bleken in een ander onderzoek tot tenminste tien maanden na de aanschaf minder kleine gezondheidsklachten te hebben dan daarvoor; voor nieuwe katteneigenaars was dit effect echter kleiner.

Huisdieren kunnen ook negatieve effecten hebben op de gezondheid van de mens. Zo zijn er mensen die allergisch zijn voor bepaalde diersoorten. Ook kunnen dieren ziekten overbrengen, het is daarom altijd belangrijk om hygiënisch met een huisdier om te gaan. Bovendien zijn er huisdieren die kunnen bijten, krabben, steken of op een andere manier gevaar kunnen opleveren voor de gezondheid.