Menu

Een griep, ook wel influenza genoemd, is een ziekte die door het influenzavirus veroorzaakt wordt. Deze virus zorgt ervoor dat de luchtwegen geïnfecteerd raken. 

Veel mensen denken dat ze griep hebben wanneer ze in de herfst of winter koorts hebben en verkouden zijn. Meestal gaat het in deze gevallen om “slechts” een verkoudheidsvirus. Echte griep leidt bij veel mensen tot ziekteverschijnselen en vooral bij ouderen zelfs kans op sterfte.

Jaarlijks krijgen zo’n 820.000 Nederlanders de griep. Tijdens de winter gaan er in Nederland bij een gemiddelde griepepidemie zo’n 250 tot 2000 mensen dood. Vooral ouderen (90% van de sterfgevallen) of mensen met een chronische ziekte, zoals diabetes of aandoeningen aan de longen, behoren tot de slachtoffers.

Symptonen
Kenmerkende symptonen van de griep zijn hoofdpijn, hoesten, koorts, spierpijn, keelpijn, een verstopte neus, verlies van eetlust en gevoel van zwakte.

Preventie
U kunt zich laten vaccineren tegen de griep, maar elk jaar moeten er weer nieuwe vaccins worden ontwikkeld omdat de virus zich zeer gemakkelijk aanpast. U dient dus elk jaar weer de huisarts te bezoeken om een griepprik te halen. Verstrekking van deze vaccinatie in Nederland is gratis voor mensen in risicogroepen. Tot deze risicogroepen behoren:

  1. 60-plussers
  2. Mensen die een hartaanval hebben gehad of hartklachten hebben
  3. Mensen met astmaCOPD of longemfyseem
  4. Diabetespatiënten
  5. In geval van nierziekte (niet nierstenen)
  6. Personen met steenpuisten, evenals hun gezinsleden
  7. mensen die recent een beenmergtransplantatie hebben ondergaan
  8. mensen die met HIV zijn geïnfecteerd
  9. mensen met een verminderde afweer, bijvoorbeeld door bepaalde hematologische kankers, cytostatica of bestraling
  10. kinderen die langdurig aspirine en aanverwante salicylaten gebruiken
  11. verstandelijk gehandicapten die in een instelling voor verstandelijk gehandicapten verblijven
Diagnose
De diagnose griep wordt meestal gesteld op basis van de symptonen en voorgeschiedenis.
Behandelen griep
Over het algemeen houdt u niks over aan de griep. Uw lichaam vindt uiteindelijk zelf de oplossing om te genezen. U kunt dus niks anders doen dan uitzieken. Dit geldt voor iedereen behalve mensen met aids of patiënten die immuunsuppressiva slikken. Zij kunnen eventueel wel behandeld worden omdat hun immuunsysteem niet is opgewassen tegen de infectie.
Bron: Wikipedia