Health.nl Sinds 1999 uw gezondheidsgids en zoekmachine

Geneeskundige kosten: meeverzekeren of niet?

Op vakantie onverwacht medische hulp nodig hebben is geen pretje. De medische kosten die je in het buitenland maakt, worden vergoed door je zorgverzekering tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Deze vergoeding kan te laag zijn. Hierdoor moet je alsnog zelf een gedeelte van de kosten betalen. Dat is helemaal vervelend. Toch is dit niet altijd het geval. Wanneer moet je je wel extra verzekeren voor medische kosten in het buitenland?

Duurdere zorg

In vrijwel alle Europese landen zijn de kosten voor medische zorg lager dan in Nederland. Dat betekent dat je voldoende hebt aan je basisverzekering om alle kosten vergoed te krijgen. Maar ga je op vakantie buiten Europa, Scandinavië of Zwitserland? Dan is het handig om je extra te verzekeren. In die landen kan de zorg een stuk duurder zijn. Andere landen hebben naast reguliere ziekenhuizen of privéziekenhuizen. Daar zijn de kosten vaak ook veel hoger. Enkele landen met privéziekenhuizen zijn:

  • Oostenrijk
  • Turkije
  • Griekenland
  • Brazilië
  • Gambia

Om te voorkomen dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan is het aan te raden van te voren te checken hoe de medische zorg in jouw vakantieland is geregeld. Is de zorg duurder dan in Nederland? Dan kun je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten of neem een reisverzekering met ‘geneeskundige dekking’. Bekijk van te voren wel de polis wat je huidige zorgverzekeraar vergoedt, zodat je niet teveel betaalt aan premie.

Eigen risico in het buitenland

Bij je zorgverzekering heb je een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit eigen risico is ook geldig als je geneeskundige kosten maakt in het buitenland. Maar heb je een reisverzekering afgesloten met geneeskundige dekking? Dan betaalt je reisverzekering deze kosten aan je zorgverzekeraar.

Wintersport of gevaarlijke sporten?

Ga je op wintersport of een gevaarlijke sport uitvoeren op vakantie, zoals duiken, kiten of bergbeklimmen? Dan is het om te weten dat dit niet in de standaarddekking zit van je reisverzekering, maar apart moet meeverzekeren. Dit brengt namelijk meer risico met zich mee.

Geplaatst door