Menu
Burn-out

Alles weten over burnout

Op 1 juni 2012 is de nieuwe website www.alleswetenoverburnout.nl gelanceerd. De website is bedoeld voor mensen die een burnout voelen aankomen of die er al één hebben. Voor mensen die een burnout willen voorkomen én hun omgeving …eigenlijk voor bijna iedereen dus.

Op deze website is veel en duidelijke informatie te vinden over burnout zoals:

Wat is een burnout?
Een burnout is een toestand van lichamelijke, emotionele en psychische uitputting als gevolg van  belastende (werk)situaties die langdurig aanhouden met alle klachten en gevolgen van dien. Burnout is een toenemend gezondheidsprobleem. Het ziet er niet naar uit dat dit percentage binnenkort zal gaan dalen, sterker nog het zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar gaan stijgen. Voor het ontstaan van een burnout zijn geen vastomlijnde oorzaken aan te wijzen. Vaak is het een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren en stressvolle situaties die bijdragen aan het ontwikkelen van een burnout.

Wat zijn de klachten?
De klachten die optreden bij een burnout zijn per persoon verschillend maar kunnen grofweg in drie categorieën verdeeld worden, namelijk in lichamelijke klachten, psychische klachten en gevolgen in gedrag en gedachten. De belangrijkste lichamelijke klachten die genoemd worden bij een burnout zijn: doorlopend moe, slapeloosheid, hoofdpijn, spierpijn, maag- en/of buikpijn. Naast lichamelijke klachten kan iemand ook  last hebben van psychische klachten zoals somberheid, opgejaagd en rusteloos voelen, piekeren en onzekerheid.

Mensen met bepaalde karaktereigenschappen of met bepaalde beroepen lopen een hoger risico op het ontwikkelen van een burnout. Kenmerkende karaktereigenschappen bij burnout zijn: perfectionisme, loyaliteit, bewaakt eigen grenzen slecht en kan moeilijk nee zeggen.

De diagnose
Het is moeilijk om een goede duidelijke diagnose te stellen omdat burnout als ziekte niet wordt onderkend door het standaard handboek voor psychische aandoeningen. Hoewel er dus geen duidelijke definitie is van een burnout zijn de professionals zoals huisartsen, psychologen en psychotherapeuten wel in staat om het ziektebeeld vrij makkelijk te herkennen. Om een burnout op de juiste wijze te behandelen is het wel van groot belang om de juiste diagnose te stellen.

Tips & Preventie
Door signalen van het lichaam die wijzen op (chronische) overbelasting tijdig te herkennen, kan er op tijd aan de bel worden getrokken. De genoemde  tips en adviezen hebben betrekking op het herkennen van de klachten van burnout, het voorkomen ervan en omgaan met bestaande burnout klachten. De tips zijn geschreven voor mensen die zelf een burnout hebben maar ook voor hun omgeving.

Behandeling
Een burnout ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is een heel geleidelijk proces waar maanden en soms wel jaren over heen gaan. Hetzelfde principe geldt voor het herstel ook dat kost tijd. De behandeling van een burnout kan uit verschillende onderdelen bestaan, zelfhulp, therapie en/of medicijnen ter ondersteuning van therapie.

De omgeving
Omdat iemand in een specifieke werk- en/of privésituatie burnout is geraakt, is diegene automatisch afhankelijk van deze omgeving.  De omgeving kan dus een belangrijke rol spelen, aan de ene kant in het ontwikkelen van een burnout en aan de andere kant bij het herstellen van een burnout door het geven van steun.

Ook interessant
Op de website alles weten over burnout.nl staat zoveel mogelijk relevante informatie over burnout, wat is het, de klachten en wat kan iemand eraan doen om er weer vanaf te komen. Er is zoveel geschreven en gepubliceerd dat we nooit 100% volledig kunnen zijn, daarom hebben we nog een  overzicht van relevante websites, boeken en organisaties die u kunt raadplegen voor meer specifieke informatie over burnout opgenomen op de website.

Alles weten over burnout.nl is onderdeel van Faros Conceptontwikkeling. Kijk voor meer informatie opwww.faros.nl