Zo hou je je ogen gezond

Er zijn weinig lichaamsdelen die je zo veel en vaak gebruikt als je ogen. Ga maar na: gedurende de dag loop je niet de hele tijd, maar krijgen je benen ook rust. En ook de trommelvliezen in je oren worden (hopelijk!) niet elke seconde bestookt. Maar zo lang je wakker bent, zet je wel permanent je ogen aan het werk. Oogverzorging is daarom cruciaal.

Niet alleen het oog zelf maar ook de huid direct eromheen verdient je aandacht, zorg en liefde. Huidveroudering wordt bijvoorbeeld met name in die regio het snelst zichtbaar. De huid gaat kreukelen en rimpelen, droogt uit en gaat verzakken. Erger nog, je huid en vel kunnen een verstorende werking krijgen op je zicht. Het is dus zeker de moeite waard om oogcrème te zoeken die fijn voelt op je huid en die tot zichtbare resultaten leidt.

Pas bij het selecteren en testen van crèmes met name op voor ingrediënten die kunnen irriteren, zoals geurende plantenoliën, synthetische geurstoffen en plantenextracten waarvan de huid gevoeliger wordt. Het ziet er al wat veelbelovender uit als het etiket wel melding maakt van antioxidanten, cel communicerende ingrediënten en huidherstellende ingrediënten. En dat alles in een melange zonder geurstoffen.

Mensen die contactlenzen dragen hebben al wat lessen op het gebied van oogverzorging geleerd. Zoals de noodzaak om de lenzen schoon te houden en veilig op te bergen. Gelukkig maken fabrikanten en verkopers het steeds makkelijker voor lenzendragers. Een van de succesvollere vindingen van de laatste tijd zijn zogeheten biofinity lenzen. Dat zijn exemplaren die siliconen hydrogel bevatten, oftewel zachte contactlenzen die viermaal meer zuurstof doorlaten dan normale zachte contactlenzen. Dat levert diverse voordelen op: je ogen drogen minder snel uit, voelen dus comfortabeler aan en stellen je in staat om een flinke tijd door te werken achter de computer of om te sporten.

Wat dat werken achter de pc betreft: gun jezelf en je ogen wel regelmatig rust. Toen het menselijk lichaam door onze schepper werd ontworpen, waren er immers nog geen beeldschermen. Monitors, schermpjes van smartphones en televisies vormen bij langdurig gebruik een aanslag op het hele systeem van visuele waarneming. Tip: kies een scherm uit met een lage of ontbrekende refresh rate, zoals LCD, en een lage pixel response time. Deze schermen zijn minder vermoeiend.

ogen scherm

Ook van belang is om je ogen te beschermen tegen Uv-straling. Ouders zijn er als de kippen bij om hun kinderen bij zonnig weer in te smeren met allerlei lotions. Ze vergeten dan ook de ogen tegen schadelijke straling te beschermen. Oogziekten en bobbeltjes op het oogwit liggen dan op de loer. Zorg dus dat je in die periodes een zonnebril op zak hebt. En ook als je autorijdt is het verstandig om hele heldere lichtbronnen te ontwijken. Nadert er een tegenligger, kijk dan wat meer naar de rechterkant van de weg, zodat de lichtbundels je niet verblinden. En knik regelmatig je hoofd omlaag naar je (vaak donker kleurige) dashboard, als tegenwicht voor het voorbijrazende landschap waar je constant naar staart.

Tot slot zullen vrouwen die cosmetica toepassen zich voor het slapen gaan grondig moeten ontschminken. Dit zijn slechts enkele tips waarmee je een van de meest kostbare bezitten die je hebt kan preserveren.

Geplaatst door