Zintuigen

Zo houd je een goed gehoor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Krijg je af en toe het idee dat je wat minder goed hoort? Dan is het een mooi moment om wat meer op je gehoor te letten: er zijn namelijk allerlei manieren om dit te beschermen. Zodra je gehoor wat achteruit lijkt te gaan kun je een test horen gratis doen zodat je direct weet of je al stappen moet ondernemen. Zo kun je als reactie op een gehoorvermindering bijvoorbeeld een goed apparaat aanschaffen voor gehoorverbetering. Op tijd stappen ondernemen is waar het om draait. Gelukkig zijn er ook een paar manieren om je gehoor goed te houden en op de juiste manier te beschermen. We geven je dan ook graag een aantal praktische, handige tips.

1. Bescherm je gehoor bij luidruchtige activiteiten

Staat er een festival of concert op de planning? Zorg dan dat je een setje oordopjes bij je hebt. Je kunt ze al voor een paar euro bij de Hema kopen. Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan kun je ze ook op maat laten maken. Ook andere luidruchtige activiteiten zoals bijvoorbeeld het reizen met het openbaar vervoer (en dan vooral de trein) of bladblazen of grasmaaien kan schade aan het gehoor opleveren. Zorg dat je bij dit soort activiteiten altijd de juiste gehoorbescherming draagt.

2. Probeer de speakers te vermijden

Of je nu op een evenement staat of op een tuinfeestje: probeer zo ver mogelijk van de speakers af te gaan staan. Hoewel het hartstikke leuk is om helemaal vooraan te staan en van de muziek te genieten is dit niet goed voor je gehoor. Bij het overschrijden van 85 decibel moet personeel al verplicht gehoorbescherming dragen: wanneer je bij een speaker staat komt het geluid tot minimaal 105 decibel. Je kunt je voorstellen wat dit met je gehoor doet.

Goed gehoor houden

3. Vervang de oordopjes door een koptelefoon

Hoewel oordopjes ontzettend handig kunnen zijn, zijn ze ook een stuk schadelijker voor het gehoor. Je plugt de oordopjes namelijk direct je gehoorgang in waardoor de muziek een stuk harder binnenkomt. Met een koptelefoon kun je nog steeds van de muziek genieten, maar breng je jouw gehoor minder schade toe: het geluid komt je oren nu eenmaal zachter binnen.

4. Eet gezond en beweeg voldoende

Hoewel er geen wondermiddeltjes zijn om je gehoor te verbeteren zorgt een gezonde levensstijl er wel voor dat je gehoor langer goed blijft. Antioxidanten en goede vetten zorgen bijvoorbeeld voor extra bescherming aan je gehoorgang.

5. Denk na bij het nemen van medicijnen

Hoewel er medicijnen zijn die je kunnen helpen bij gehoorschade zijn er ook medicijnen die een negatieve uitwerking op het gehoor hebben. Sommige antibiotica en pijnstillers kunnen een negatieve impact op je gehoor hebben.

.

Pin It