Menu
Huidaandoening

Veelvoorkomende huidaandoening: eczeem

In Nederland heeft 3 tot 5% van de bevolking last van eczeem. Bijna iedereen heeft vast weleens iets gehoord over eczeem, maar wat is eczeem nu eigenlijk? Vragen die ook zullen spelen zijn: wat soorten eczeem zijn er en welke behandelingen zijn er mogelijk. In dit artikel worden bovenstaande vragen beantwoord. 

Eczeem, wat is het precies?

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening. Deze huidaandoening veroorzaakt jeuk en gaat gepaard met roodheid, zwelling, schilfers, vochtblaasjes, kloofjes en korstjes. De jeuk kan dermate hevig zijn, dat u er ‘gek’ van wordt.

Soorten eczeem

  • Constitutioneel eczeem: deze vorm van eczeem is niet vies en besmettelijk. U kunt gerust iemand met dit eczeem aanraken. Dit eczeem komt vaak voor bij mensen die aanleg hebben voor allergieën. Bovendien komt constitutioneel eczeem vaak voor bij familieleden. Meestal heeft iemand als kind al eczeem gehad.
  • Contacteczeem: net als constitutioneel eczeem geldt bij deze vorm van eczeem ook dat deze niet vies of besmettelijk is. De huiduitslag ontstaat wanneer de huid in contact heeft gestaan met stoffen. Deze stoffen zorgen voor een geïrriteerde huid of veroorzaken een allergische reactie.
    Uw gehele leven kunt u last hebben van dit eczeem. U zult milde en ernstige klachten ervaren.
  • Acrovesiculeus eczeem: wordt gekenmerkt door jeukende blaasjes. De blaasjes kunnen ontstaan op de handpalmen, voetzolen en/of zijkanten van uw vingers en tenen. Bij deze vorm van eczeem weet u niet wanneer het weer tevoorschijn zal komen.
  • Nummulair eczeem: op uw huid zullen ronde/ovaal vormige jeukende eczeemplekjes te zien zijn. Opvallend aan deze vorm van eczeem is dat de plekken qua grootte kunnen verschillen. Op de huid komt dit eczeem meestal voor op de benen. Maar dit eczeem kan zich ook voordoen op uw buik, armen, handen en voeten. Bij dit eczeem geldt dat het eczeem gedurende lange tijd kan wegblijven, maar ook plotseling tevoorschijn kan komen.
  • Hypostatisch eczeem: u ziet dit eczeem vaak op de onderbenen van ouderen. De huiduitslag kunt u herkennen aan roodheid, korstjes en schilfers. Bovendien zwellen de onderbenen vaak op. Dit eczeem kan ineens verdwijnen, maar ook in hevige mate terugkeren.
  • Asteatotisch eczeem: op de onderbenen van ouderen ziet u deze vorm van eczeem. Op een droge huid vormen zich bleekrode barstjes. In droge tijden komt dit eczeem voornamelijk voor. Bovendien kan dit eczeem zo de deur uit zijn.
  • Seborroïsch eczeem: de huid wordt rood en er ontstaan gele, vettige schilfers. De schilfers kunnen jeuk veroorzaken. Dit eczeem komt voornamelijk voor in het gezicht, op de hoofd en de oren, maar kunnen ook voorkomen op de borst, de rug en in lichaamsplooien. Tussen de haren, in de wenkbrauwen, tussen de wimpers en achter/in de oren zitten de schilfers. Dit eczeem kan voorkomen bij iedereen. Mochten uw familieleden last van dit eczeem hebben, dan is de kans groter dat u er ook last van krijgt. Seborroïsch eczeem kan erfelijk bepaald zijn, maar dat hoeft niet.

Behandeling

Acrovesiculeus eczeem: heeft u last van een schimmelinfectie in uw lies of aan uw voet? Gebruik dan een antischimmelcrème.

Constitutioneel/Contact/Acrovesiculeus/ Nummelair/Hypostatisch eczeem: gebruik tweemaal daags een neutrale zalf of crème De zalf of crème zorgt ervoor dat uw huid meer vocht vasthoudt en beschermt de huid tegen uitdroging. Bovendien vermindert de jeuk en irritatie.

Bij veel jeuk en/of roodheid kan uw huisarts een zalf of crème met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden remmen de ontstekingsreactie in de huid en verminderen de jeuk. Bij het gebruiken van de zalf of crème dient u het advies van de huisarts op te volgen.

Seborroïsch eczeem: mocht u veel last hebben van dit eczeem op uw hoofdhuid. Was uw haren 2 keer per week met speciale shampoo die schimmels en gisten bestrijdt. Op uw gezicht kunt u dagelijks 1 keer crème met dezelfde werking aanbrengen. De crème dient u 2 tot 4 weken te gebruiken.