Handicap

Vergoedingen voor hulpmiddelen in huis

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Het kan zijn dat u bepaalde hulpmiddelen in huis nodig hebt. Maar wat zijn daar voor kosten aan verbonden en heeft u recht op vergoedingen? Om dit te illustreren pakken we als voorbeeld een traplift.

Omdat elke woning en trap weer anders zijn en er meerdere uitvoeringen trapliften zijn is het onmogelijk om zo één twee drie een vaste prijs te noemen. De minimale traplift prijs waaraan u moet denken ligt rond de € 3000,- voor een eenvoudige stoellift op een rechte trap. Naarmate de trap gecompliceerder wordt en de extra opties op de traplift toenemen wordt vanzelfsprekend dit bedrag hoger.

Tegemoetkoming en fiscale aftrek
De hoogte van een vergoeding verschilt per gemeente maar u kunt bijdrage in de kosten indienen op grond van de WMO of de PGB. Het te vergoeden bedrag wordt gerelateerd aan uw inkomen, leeftijd ,gezinssamenstelling en of u al eens eerder een beroep heeft gedaan op tegemoetkoming in de kosten voor andere hulpmiddelen- of zorg.

Een traplift valt fiscaal onder de categorie hulpmiddelen en aanpassing van de woning. Bij de Belastingdienst kunt u daarom de traplift opgeven onder het kopje Aftrekbare specifieke zorgkosten.

Traplift kopen of huren
Over het algemeen denken we bij een traplift aan een hulpmiddel voor ouderen die slecht ter been worden en graag in hun eigen woning willen blijven wonen. Tegenwoordig vinden echter ook steeds meer jongere mensen die, eventueel tijdelijk, gedeeltelijk gehandicapt zijn hun weg naar boven met deze handige stoeltjeslift.

Trapliften hoeven niet altijd per definitie permanent geïnstalleerd te worden. Tijdens een herstelperiode na een ongeluk of een ziekenhuisperiode bestaat er tevens de mogelijkheid om van een tijdelijke installatie gebruik te maken. U huurt de traplift van ons en bespaart uzelf de aanschafkosten.

Op die manier kunt u per situatie bekijken wat de mogelijkheden zijn en op welke vergoedingen u recht hebt.

.

Pin It