Handicap

De oplossing bij moeite met traplopen

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Trappen zijn ideaal en vrijwel iedereen heeft er één of meer in huis. Ze besparen ruimte en zorgen tegelijkertijd dat je handig gebruik kunt maken van de bovenverdieping. Tenminste… totdat je moeite krijgt met traplopen. Dan blijkt een trap ineens een flink struikelblok te zijn. Ineens is de halve woning niet meer toegankelijk of is het moeilijk (of zelfs gevaarlijk) om er te komen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je je been breekt, door een hernia, bij ziekte of bij het ouder worden. En dan is de trap niet meer een handig hulpmiddel om naar boven te komen, maar een lastige en
zelfs gevaarlijke methode. Hoe los je dat op?

De traplift als oplossing

Als traplopen moeilijk is, biedt een traplift een betaalbare en praktische oplossing. Een gewone lift is ontzettend duur om in je huis te laten inbouwen, terwijl een traplift een stuk goedkoper is. Er is geen grote verbouwing nodig. Het principe is vrij simpel: er wordt een dikke stalen stang langs de trap gemonteerd, waarop een stoel wordt geplaatst. Je kunt gewoon in de stoel gaan zitten en het knopje indrukken en je wordt vanzelf naar boven gebracht. Het is veilig, betrouwbaar en ideaal als je zelf de trap niet meer opkomt.

Het huren van een traplift

De keuze voor een traplift neem je pas als je weet dat je langere tijd moeite zult hebben met traplopen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je een traplift wilt, is de vraag of je hem wilt huren of kopen. Je kunt namelijk een traplift tijdelijk huren, bijvoorbeeld als je enkele maanden moet revalideren. Dit werkt heel goed als je al ongeveer kunt inschatten hoe lang je probleem zal duren. Wanneer je de lift korter dan een half jaar nodig zult hebben, is het huren van een traplift een relatief goedkope oplossing. De lift wordt verwijderd na afloop van het contract.

De aanschaf van een traplift

Heb je een langer durend probleem, dan kun je vaak beter een traplift kopen. Zo is het kopen van een traplift bij verminderde mobiliteit verstandig, als je weet dat dit sowieso langer dan een jaar zal duren. Bij de aanschaf van een lift heb je weer een keus: ga je voor een nieuwe traplift of is een tweedehands model ook goed? Heel vaak krijgen senioren een traplift, maar moeten ze enkele jaren later toch verhuizen. Dan is de traplift nog lang niet versleten, dus kan hij prima nog een keer gebruikt worden. Dit scheelt vaak flink in de kosten, dus is het zeker het overwegen waard!

De traplift installeren

Natuurlijk moet een traplift geïnstalleerd worden. Je kunt dan ook het beste kiezen voor complete service. Je koopt of huurt dan een traplift, waar de installatiekosten bij inbegrepen zijn. In principe komt het vrijwel nooit voor dat een klusser of handig familielid de traplift installeert. Dat komt omdat eventuele garantie automatisch vervalt als de traplift zelf wordt geïnstalleerd. Het is een precisieklusje dat alleen kan worden uitgevoerd door mensen die weten hoe het werkt. Zo niet, dan kan er veel misgaan met de traplift! Houd dus zowel bij aanschaf als huur van de traplift rekening met de installatiekosten.

Heb je moeite met traplopen en duurt dat langer dan 6 weken? Dan kan het huren of kopen van een traplift een goed idee zijn! Zo maak je de bovenverdieping op een veilige en makkelijke manier bereikbaar. De traplift zorgt dat jij makkelijk naar boven en naar beneden kunt zonder het risico om van de trap te vallen. Bovendien kunnen eventuele huisgenoten wel gewoon traplopen, want de lift zit niet in de weg. Zo maak je je huis toegankelijk, ook als je moeite hebt met traplopen.

.

Pin It