Rubriek

Handicap

Rubriek

Voor veel mensen is het vanzelf sprekend om even iets uit de koelkast te pakken of de krant op te halen bij de deurmat. Niet iedereen kan deze simpele dingen net zo makkelijk doen als u. Door het hebben van een hulphond kan het leven een stuk aangenamer worden en kunnen veel nare situaties voorkomen worden. Kom meer te weten over de hulphond!

Verschillende soorten hulphond

Nu is een hulphond een ruimbegrip en zijn er verschillende honden die elk ander mensen kunnen helpen.

 • ADL-Hulphond
  Deze honden helpen bij Activiteiten en het Dagelijkse Leven bij mensen met een Fysieke beperking. Ze kunnen deuren openen en sluiten kleding uittrekken maar ook voorwerpen aangeven.
 • PTSS-Hulphond
  Er zijn ongeveer driehonderdduizend mensen met een posttraumatische stressstoornis. De hond kan de opbouw van stress herkennen en kan er voor zorgen dat mensen weer rustig worden wanneer ze een nare gebeurtenis herbeleven. De hond voelt eerder gevoelens aan als het baasje waardoor de hond woede of verdriet voor kan zijn.
 • Epilepsie-Hulphond
  Mensen die epilepsie hebben zijn soms bang om de deur uit te gaan. De hulphond helpt erbij om de deur weer uit te kunnen en een gevoel van veiligheid te creëren. Zo kunnen ze handelen als er een aanval is en kunnen soms vooraf waarschuwen als er een aanval gaat komen.

Wordt gastgezin

Het is mogelijk om Hulphond te helpen door u aan te melden als gastgezin. U kunt dan bijvoorbeeld helpen met het opvoeden van een pup, deze zal later opgeleid worden tot hulphond. Het is ook mogelijk om opvang gastgezin te worden als iemand tijdelijk niet kan zorgen voor de hond komt de hond bij jou. Dit kan voor een paar dagen zijn maar ook voor een paar weken als het baasje er klaar voor is kan de hond weer terug gebracht worden.

Van pup tot pensioen

Als een pup op zijn karakter en eigenschappen goedgekeurd is om een hulphond te worden gaan ze naar het gast gezin. Daar worden ze gesocialiseerd en na ongeveer 1 jaar worden er ongeveer 70 dingen aangeleerd waarbij ze mensen kunnen helpen. Er wordt een passende baasje gezocht die ze kunnen helpen en waar ze veel liefde van zullen krijgen. Als ze ongeveer 10 jaar zijn kunnen ze lekker met pensioen bij hun baasje of in de omgeving om te genieten van hun oude dag. Er wordt dus goed gezorgd voor de hulphonden en ze krijgen veel liefde en aandacht.

Bent u op zoek naar een traplift? De meeste mensen hebben wel een beeld bij een traplift. Mogelijk heeft u zelf een idee hoe de toekomstige traplift eruit moet komen te zien, maar misschien ook helemaal niet. In dit artikel leest u waarom u een traplift zou kunnen aanschaffen en welke voordelen een traplift oplevert.

Langer van uw eigen woning genieten

Heeft u moeite met traplopen en moet u daarom noodgedwongen bivakkeren op de benedenverdieping? Dat is niet hoe u uw toekomst voor ogen ziet bij de aanschaf van uw eigen woning. U wilt immers zo lang mogelijk genieten van uw eigen woning. Een ideale oplossing om te kunnen blijven genieten is het aanschaffen van een traplift. Door een traplift kunt u zich vrij bewegen overal in huis zonder dat u rekening hoeft te houden met die pijnlijke en gevaarlijke treden.

Uw omgeving geruststellen

Uw dierbaren weten dat u moeite heeft met het op-en afgaan van de trap. Op een kwade dag zal u mogelijk ten val kunnen komen, dit leidt tot bezorgdheid. De aanschaf van een traplift zal u en uw dierbaren een rustig en veilig gevoel geven.

Traplift ten alle tijden gebruiken

Een traplift kunt u ook veilig gebruiken bij stroomuitval. Ook als de verlichting niet meer werkt. Volledig onafhankelijk van het lichtnet werkt de traplift.

Kosten van een traplift

Een traplift aanschaffen is niet goedkoop. U zal waarschijnlijk diep in de buidel moeten tasten bij het kopen of huren van een traplift. Uiteraard hoeft u niet voor een splinternieuwe traplift aan te schaffen, maar u kunt ook een gebruikte en gereviseerde traplift aanschaffen. De kosten van een traplift worden hoger naarmate de traplift specifiek moet worden afgestemd op een trap met bochten. Benieuwd naar het aanbod aan trapliften? Neem een kijkje op Triwatrapliften.nl

Ondanks de kostprijs van een traplift is dit niet een reden om af te zien van de aanschaf. De kosten van een traplift zijn niet te vergelijken met verhuizen. De kosten van verhuizen vallen immers hoger uit dan de aanschaf van een traplift.

Voordelen van een traplift

 • U blijft onafhankelijk, doordat u veilig naar boven en beneden kunt
 • Energie overhouden voor de leuke dingen
 • Met de traplift kunt u ook spullen vervoeren
 • Eenvoudig is de traplift op de trap te plaatsen en kan zonder schade worden verwijderd
 • Op vrijwel elke trap past een lift
 • Bij stroomuitval kunt u alsnog gebruik maken van de traplift. De accu’s worden via het lichtnet automatisch opgeladen en kunnen wel even mee
 • In vergelijking met verhuizen is een traplift goedkoper

Wilt u graag blijven wonen in uw eigen woning, maar heeft u moeite met traplopen. Schaf een traplift aan, zodat u optimaal kunt blijven genieten van uw eigen woning. Bovendien bezorgt u met de aanschaf van een traplift uw dierbaren een gerust gevoel.

 

Het is een probleem waar iedere mindervalide persoon wel mee te maken heeft gehad: het vinden van een huurwoning. Dat is soms nog erg lastig, al is het maar omdat het overgrote deel van alle huizen helemaal niet aangepast is op de behoeften en benodigdheden van iemand die mindervalide. Gelukkig is het door de opkomst van het internet allemaal nét wat makkelijker geworden om een geschikte woning te vinden, maar daarvoor moet je wel weten waar je het beste kunt zoeken. In deze blog leggen we je uit waar je het beste een huurwoning met genoeg faciliteiten kunt vinden.

Allereerst is het een goed plan om te kijken in welke gemeente je wil wonen, en in wat voor prijsklasse je huurwoning moet vallen. Vooral als je een goedkopere woning wil huren kan het zijn dat je voorrang krijgt op een bepaalde woonruimte. Daarvoor kun je het beste even naar de gemeente gaan – die weten precies wat voor regels en voorwaarden zij daarover hebben. Bovendien zijn dit vaak woningen waar je een huisvestingsvergunning voor nodig hebt. In tegenstelling tot de meeste andere mensen, hoeven mindervaliden voor zo’n vergunning niet aan bepaalde eisen te voldoen (zoals dat je al eerder in de gemeente woonde of dat je er nu werkt of studeert).

Voorrang krijgen op een woning

Als je een lager inkomen hebt en in aanmerking wil komen voor voorrang bij het toewijzen van een woning, kom je al gauw terecht bij een sociale huurwoning. Daarvoor moet je je over het algemeen inschrijven bij een woningcorporatie of woningbouwvereniging. Je kunt bij zo’n vereniging vragen naar de mogelijkheden voor mindervaliden. Vaak staat er op de site van zo’n vereniging expliciet bij iedere woning vermeld op welke verdieping die zich bevindt en of die geschikt is voor mindervaliden.  Schrijf je het liefste zo snel mogelijk in als je weet dat je naar een bepaalde stad wilt en een goede vereniging hebt gevonden. Hoewel er soms ook wel huurders geselecteerd worden met een lotingsysteem of door de woning aan te bieden aan de eerste reageerder, wordt er vaak ook met wachtlijsten gewerkt. Het is daarbij niet ongewoon dat je maanden of jarenlang wacht op een woning.

Particulier huren

Mocht je geen goede vereniging gevonden hebben of geen zin hebben om lang op een wachtlijst te staan, dan kun je ook nog altijd een huurwoning in de vrije sector zoeken. Als je een duurdere huurwoning wil, bijvoorbeeld omdat je een groter gezin hebt, is de vrije sector meestal de enige optie. Gelukkig vind je op de vrije sector meer woningen, en meer verschillende soorten woningen.  Op de sites van de meeste woningbouwverenigingen staan ook wel een aantal woningen in de vrije sector, maar je kunt ook gewoon rondkijken op de meeste grote woningverhuursites van Nederland. Nadat je daar je toekomstige woonplaats en prijsklasse van voorkeur ingevuld hebt, vind je meestal ergens een balk waar je je zoekopdracht kunt verfijnen. Op veel sites vind je daar ook een kopje zoals toegankelijkheid, waar je kunt kiezen voor een huurwoning die speciaal gebouwd of aangepast is voor mindervaliden. Als je daar je voorkeur aangeeft, zie je meteen alle woningen die geschikt voor je zijn binnen je aangegeven zoekgebied.

Woningen die speciaal bedoeld zijn voor mindervaliden zijn dan wel in de minderheid, met wat zoekwerk op het internet is het nu een stuk makkelijker om een woning te vinden dan even geleden. Met deze tips wordt het vinden van een geschikte woning hopelijk een stuk minder stressvol. Veel succes met het vinden van jouw perfecte huurwoning!

 

Trappen zijn ideaal en vrijwel iedereen heeft er één of meer in huis. Ze besparen ruimte en zorgen tegelijkertijd dat je handig gebruik kunt maken van de bovenverdieping. Tenminste… totdat je moeite krijgt met traplopen. Dan blijkt een trap ineens een flink struikelblok te zijn. Ineens is de halve woning niet meer toegankelijk of is het moeilijk (of zelfs gevaarlijk) om er te komen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je je been breekt, door een hernia, bij ziekte of bij het ouder worden. En dan is de trap niet meer een handig hulpmiddel om naar boven te komen, maar een lastige en
zelfs gevaarlijke methode. Hoe los je dat op?

De traplift als oplossing

Als traplopen moeilijk is, biedt een traplift een betaalbare en praktische oplossing. Een gewone lift is ontzettend duur om in je huis te laten inbouwen, terwijl een traplift een stuk goedkoper is. Er is geen grote verbouwing nodig. Het principe is vrij simpel: er wordt een dikke stalen stang langs de trap gemonteerd, waarop een stoel wordt geplaatst. Je kunt gewoon in de stoel gaan zitten en het knopje indrukken en je wordt vanzelf naar boven gebracht. Het is veilig, betrouwbaar en ideaal als je zelf de trap niet meer opkomt.

Het huren van een traplift

De keuze voor een traplift neem je pas als je weet dat je langere tijd moeite zult hebben met traplopen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen als je een traplift wilt, is de vraag of je hem wilt huren of kopen. Je kunt namelijk een traplift tijdelijk huren, bijvoorbeeld als je enkele maanden moet revalideren. Dit werkt heel goed als je al ongeveer kunt inschatten hoe lang je probleem zal duren. Wanneer je de lift korter dan een half jaar nodig zult hebben, is het huren van een traplift een relatief goedkope oplossing. De lift wordt verwijderd na afloop van het contract.

De aanschaf van een traplift

Heb je een langer durend probleem, dan kun je vaak beter een traplift kopen. Zo is het kopen van een traplift bij verminderde mobiliteit verstandig, als je weet dat dit sowieso langer dan een jaar zal duren. Bij de aanschaf van een lift heb je weer een keus: ga je voor een nieuwe traplift of is een tweedehands model ook goed? Heel vaak krijgen senioren een traplift, maar moeten ze enkele jaren later toch verhuizen. Dan is de traplift nog lang niet versleten, dus kan hij prima nog een keer gebruikt worden. Dit scheelt vaak flink in de kosten, dus is het zeker het overwegen waard!

De traplift installeren

Natuurlijk moet een traplift geïnstalleerd worden. Je kunt dan ook het beste kiezen voor complete service. Je koopt of huurt dan een traplift, waar de installatiekosten bij inbegrepen zijn. In principe komt het vrijwel nooit voor dat een klusser of handig familielid de traplift installeert. Dat komt omdat eventuele garantie automatisch vervalt als de traplift zelf wordt geïnstalleerd. Het is een precisieklusje dat alleen kan worden uitgevoerd door mensen die weten hoe het werkt. Zo niet, dan kan er veel misgaan met de traplift! Houd dus zowel bij aanschaf als huur van de traplift rekening met de installatiekosten.

Heb je moeite met traplopen en duurt dat langer dan 6 weken? Dan kan het huren of kopen van een traplift een goed idee zijn! Zo maak je de bovenverdieping op een veilige en makkelijke manier bereikbaar. De traplift zorgt dat jij makkelijk naar boven en naar beneden kunt zonder het risico om van de trap te vallen. Bovendien kunnen eventuele huisgenoten wel gewoon traplopen, want de lift zit niet in de weg. Zo maak je je huis toegankelijk, ook als je moeite hebt met traplopen.

Het kan zijn dat u bepaalde hulpmiddelen in huis nodig hebt. Maar wat zijn daar voor kosten aan verbonden en heeft u recht op vergoedingen? Om dit te illustreren pakken we als voorbeeld een traplift.

Omdat elke woning en trap weer anders zijn en er meerdere uitvoeringen trapliften zijn is het onmogelijk om zo één twee drie een vaste prijs te noemen. De minimale traplift prijs waaraan u moet denken ligt rond de € 3000,- voor een eenvoudige stoellift op een rechte trap. Naarmate de trap gecompliceerder wordt en de extra opties op de traplift toenemen wordt vanzelfsprekend dit bedrag hoger.

Tegemoetkoming en fiscale aftrek
De hoogte van een vergoeding verschilt per gemeente maar u kunt bijdrage in de kosten indienen op grond van de WMO of de PGB. Het te vergoeden bedrag wordt gerelateerd aan uw inkomen, leeftijd ,gezinssamenstelling en of u al eens eerder een beroep heeft gedaan op tegemoetkoming in de kosten voor andere hulpmiddelen- of zorg.

Een traplift valt fiscaal onder de categorie hulpmiddelen en aanpassing van de woning. Bij de Belastingdienst kunt u daarom de traplift opgeven onder het kopje Aftrekbare specifieke zorgkosten.

Traplift kopen of huren
Over het algemeen denken we bij een traplift aan een hulpmiddel voor ouderen die slecht ter been worden en graag in hun eigen woning willen blijven wonen. Tegenwoordig vinden echter ook steeds meer jongere mensen die, eventueel tijdelijk, gedeeltelijk gehandicapt zijn hun weg naar boven met deze handige stoeltjeslift.

Trapliften hoeven niet altijd per definitie permanent geïnstalleerd te worden. Tijdens een herstelperiode na een ongeluk of een ziekenhuisperiode bestaat er tevens de mogelijkheid om van een tijdelijke installatie gebruik te maken. U huurt de traplift van ons en bespaart uzelf de aanschafkosten.

Op die manier kunt u per situatie bekijken wat de mogelijkheden zijn en op welke vergoedingen u recht hebt.

Na een onderzoek van de Trouw onder 25 werkgevers is gebleken dat veel bedrijven denken in de toekomst in de problemen te komen als ze verplicht worden om een deel van de vacatures in te vullen met werknemers met een handicap.

Het plan van staatssecretaris Jette Klijnsma houdt in dat bedrijven waar meer dan 25 werknemers werken, een deel van minstens 5% door arbeidsgehandicapten moet invullen. Voldoen ze niet aan deze quota, dan krijgen ze per werknemer 5000 euro boete. Ook een probleem is het feit dat bedrijven niet weten hoeveel gehandicapten zij al in dienst hebben omdat zij werknemers niet mogen registreren aan de hand van hun handicap. Na schatting is zo’n 1% van de werkende beroepsbevolking gehandicapt.

Pin It