Menu
Coronavirus

Kun je het coronavirus oplopen via eten?

Er is geen bewijs dat voedsel een bron is om het nieuwe coronavirus over te dragen. Coronavirussen hebben een dier of mens nodig om in leven te blijven en te groeien. Dat kan niet in voedsel. Het is wel belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, en volg ook de algemene hygiëne-adviezen op. Zo voorkom je dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op eten kunnen komen.
Handen wassen met desinfecterende zeep of handreiniger is niet nodig. Het is voldoende om je handen goed te wassen met water en normale zeep. In een gewoon huishouden is het niet nodig om desinfecterende of antibacteriële middelen te gebruiken.

Veiligheidstips voor je eten:

  • Was je handen altijd goed voor je gaat eten en voordat je eten klaarmaakt.
  • Was ook fruit en groente altijd goed.
  • Zorg voor schoon keukengerei zoals messen, spatels en snijplanken.
  • Nies of hoest niet boven eten om te voorkomen dat je ziekmakers verspreidt via eten. Moet je niezen of hoesten tijdens het eten of het klaarmaken van eten? Nies/hoest aan de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes. Was je handen voor je weer verder gaat met eten (bereiden).
  • Verschoon vaatdoekjes en hand- en theedoeken regelmatig.
  • Snijd vlees, vis en groente op aparte snijplanken. Scheid gaar en rauw eten en voorkom kruisbesmetting.
  • Verhit eten door en door om bacteriën en virussen te doden. Schep eten in de magnetron regelmatig om.
  • Zet je koelkast op 4 °C. Eten blijft dan langer goed en bacteriën krijgen nauwelijks een kans.
  • Let bij het boodschappen doen op of de verpakking nog heel is, controleer de houdbaarheidsdatum en koop gekoelde producten als laatste. Was je handen goed voor en na het boodschappen doen.

Hoe verspreidt het coronavirus zich?

Het coronavirus verspreidt zich via druppels die bij hoesten en niezen vrijkomen. Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus zich dus niet delen, maar kan het wel kort overleven. Hoelang is niet bekend. Het is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en vochtigheid.

Overleven in snot en slijm

Als het virus opgesloten zit in bijvoorbeeld slijm of snot kan het wel langer overleven. Daarom kan het zich via handen waarin bijvoorbeeld is geniest overleven. Het kan zo worden overgedragen op anderen die met hun handen hun gezicht aanraken, waardoor het virus bijvoorbeeld via neus of ogen in het lichaam terechtkomt.

Coronavirus en het bereiden van voedsel

Er zijn geen gevallen van besmetting van het coronavirus via voedsel bekend. Toch is het altijd belangrijk om hygiënisch met je voedsel om te gaan. Nies of hoest niet boven het eten en was altijd je handen voordat je eten bereidt. Zo voorkom je dat mogelijk toch een virusdeeltje op je eten terecht komt. Als je dit vervolgens aanraakt of binnenkrijgt, is het (theoretisch) mogelijk dat je wordt besmet. Ook verhitten is belangrijk, want virussen zijn gevoelig voor hitte en gaan dood als je voedsel goed verhit.

Bron:
Voedingscentrum.nl